Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση του Προοδευτικού Συλλόγου "Τα Καστέλλια" για τον Δ’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας».

O Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» και η εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα προκηρύσσουν τον Δ’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας».
Ο Διαγωνισμός που μετρά ήδη τέσσερα χρόνια ζωής, έχει ως στόχο την προβολή του έργου του Καστελλιώτη δημιουργού αλλά και την ανάδειξη νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο.
Πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν υπηρετηθεί –στο μέτρο των δυνατοτήτων μας -και οι δυο αυτοί στόχοι, αφού και παρακινήσαμε για γνωριμία με το έργο του Στέλιου Ξεφλούδα, αλλά και πολλοί από τους νέους συγγραφείς που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έχουν σημειώσει μια αξιόλογη πορεία στα ελληνικά γράμματα..

Υπενθυμίζουμε ότι τα θέματα των τριών προηγουμένων διαγωνισμών ήταν :
-Επιστροφή στο χωριό
-Έγκλημα στο χωριό
-Ο καπνός

Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις.
Θέμα του Δ’ Διαγωνισμού είναι «Ο Ξένος».

«Ξένοι» υπήρξαν εκατοντάδες συγχωριανοί μας –όπως και χιλιάδες Έλληνες- που αναζήτησαν καλύτερη τύχη μακριά από τον τόπο τους,  εντός ή εκτός Ελλάδος. «Ξένοι» είναι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα στη χώρα μας, προερχόμενοι από κάθε γωνιά του πλανήτη. 
«Ξένοι» είναι και οι χιλιάδες νέοι άνθρωποι που εξαιτίας της κρίσης εγκατέλειψαν την Ελλάδα.
«Ξένος» μπορεί να είναι ή να γίνει κι ο καθένας από εμάς…


Τα δώδεκα πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Πέρα από τα τρία πρώτα βραβεία θα δοθεί το Ειδικό Βραβείο Γιώργης Χαλατσάς σε διήγημα που θα αναφέρεται στα Καστέλλια. Θα δοθούν ακόμη 12 έπαινοι.
Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη
Για τον Δ’ διαγωνισμό διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» ως ακολούθως:
Παραλήπτης
Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»
Κτίριο Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών
Σίνα και Δαφνομήλη 1Α, ΑΘΗΝΑ 106 80

Διηγήματα παραλαμβάνονται από τις 15 Ιανουαρίου του 2015. Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 30η Ιουνίου του 2015, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου.

Τα διηγήματα υποβάλλονται δακτυλογραφημένα σε επτά (7) αντίτυπα. Κάτω απ’ τον τίτλο του διηγήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ψευδώνυμο του συγγραφέα. Μέσα στο φάκελο αποστολής πρέπει να υπάρχει δεύτερος κλειστός φάκελος αλληλογραφίας, που εξωτερικά θα φέρει το ψευδώνυμο. Μέσα είναι τα πραγματικά στοιχεία όπως: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, έτος και τόπος γέννησης, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail). Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία θα ανοιχθούν μόνο στην περίπτωση διάκρισης του διηγήματος.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού εκ μέρους του Συλλόγου μετέχουν ο επίτιμος πρόεδρος Δημήτρης Χαλατσάς, δικηγόρος- συγγραφέας και ο αντιπρόεδρος Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας.

Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι:

-Χρήστος Αρμάνδος Γκέζος, νικητής Γ Διαγωνισμού –συγγραφέας
-Γλυκερία Γκρέκου, εκπαιδευτικός –συγγραφέας
-Εύα Στάμου, ψυχοθεραπεύτρια -συγγραφέας

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ.




Με πρωτοβουλία του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Νέας Αγχιάλου, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια φορά ομαδική αιμοδοσία για λογαριασμό της Τράπεζας Αίματος της Δημοτικής Ενότητας Ν. Αγχιάλου. Η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» θα είναι στην Νέα Αγχίαλο, στο χώρο έξω από το Δημαρχείο, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 από τις 9 το πρωί ως τις 1 το μεσημέρι.
Οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ μεγάλες (περίπου 600.000 φιάλες κάθε χρόνο), που δυστυχώς δεν καλύπτονται και βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από Ελβετία πράγμα που δεν μας τιμά σας χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο (περίπου 5 εκατομμύρια Ευρώ).
Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη  ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα βρούμε τώρα αίμα;»
Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από όλους μας, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.
Κάθε άνθρωπος μπορεί και πρέπει να γίνει αιμοδότης, εφ’ όσον είναι υγιής και έχει ηλικία μεταξύ 18 και 60 ετών. Για να δώσει κανείς αίμα απαιτείται χρόνος δέκα λεπτών και μόνο δέκα λεπτά χρειάζεται ο οργανισμός για να αναπληρώσει τον όγκο του αίματος που το έχει αφαιρεθεί.
Είναι ανάγκη όλοι να καταλάβουμε ότι με το να προσφέρουμε λίγο αίμα κάνουμε μία πράξη μέγιστης ανθρωπιάς και είναι τόσο πολύτιμη όσο και ή ανθρώπινη ζωή.

Δελτίο Τύπου για την παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Αλέκου Χατζηκώστα «Σχεδία Μνήμης» από τις εκδόσεις Ars Poetica.


Οι εκδόσεις Ars Poetica σας προσκαλούν στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Αλέκου ΧατζηκώσταΣχεδία μνήμης” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ars Poetica.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 στις 19:00 στο Μπιστρό Cafe Baazar Παπαμάρκου 34-36 στην Θεσσαλονίκη, διπλά στην πλατεία Άθωνός.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), η Ελένη Τζαβέλλα (προϊσταμένη ΓΑΚ Ν. Ημαθίας) και ο Παντελής Τσαλουχίδης (φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας). Ο συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας θα μιλήσει για το έργο του και ο Σωτήρης Γάκος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.
Το βιβλίο
Το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα είναι μια λογοτεχνική καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Οι ιστορίες που περιέχει, δοσμένες με ιδιαίτερο χιούμορ αλλά και με την χαρακτηριστική ματιά του συγγραφέα-δημοσιογράφου, αναπαριστούν με μοναδικό τρόπο τις δεκαετίες '70-'80 και μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές τους όπως βιώνονται από πρωταγωνιστές-κατοίκους μιας επαρχιακής πόλης. Ιστορίες όπως η ίδρυση της οργάνωσης ΕΠΟΝ-Στέλιος Καζαντζίδης, η αντίδραση δυο συνδικαλιστικών φοιτητών στο επικείμενο “πραξικόπημα”, μια νεκρολογία σε μια εφημερίδα που καταλήγει σε μια εις βάθος δημοσιογραφική έρευνα ενός σημαίνοντος προσώπου μια επαρχιακής πόλης ή η αντίδραση του πρωταγωνιστή όταν διαβάζει τυχαία στην εφημερίδα για την αυτοκτονία μιας πρώην ερωμένης του μεταπλάθουν τη μνήμη του συγγραφέα συγκεράζοντας προσωπικές μνήμες και βιώματα σε ένα βιβλίο που μας προκαλεί αλλά και μας διασκεδάζει ανασύροντας δικές μας μνήμες από μια εποχή που πέρασε αλλά άφησε έντονο το στίγμα της στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Ο συγγραφέας
Ο ΑΛΕΚΟΣ Α. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ γεννήθηκε στη Βέροια το 1960. Είναι δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ». Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία εκτός εμπορίου: Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας (2003), Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον Εμφύλιο (2004), Η Ημαθία στον εμφύλιο (2006), Δυτικά του Αλιάκμονα (Διηγήματα 2012).
Έχει διακριθεί με Α' Έπαινο στον 4ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Δημήτριος Βικέλας» το 2011. Το διήγημά του «Η Κυριακή της... Ορθοδοξίας» που περιέχεται σε αυτήν την συλλογή διηγημάτων έχει αποσπάσει τον Β' Έπαινο του 6ο Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Δημήτριος Βικέλας» το 2014.
Η «Σχεδία Μνήμης» είναι ουσιαστικά η πρώτη του εντός εμπορίου συλλογή διηγημάτων.

Δύο ποιήματα από τον Παύλο Πολυχρονάκη.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«Επιχείρηση Καλικαντζαροσκοπεία»: απελευθέρωση δωρεάν ebook.

 
Προσεκτικά ο Κάντζο, ο νεαρός καλικάντζαρος, μπήκε στο δωμάτιο της μικρής Σοφίας και κοίταξε γύρω του. Είχε μια σημαντική αποστολή!
Ο Άγιος Βασίλης είχε ένα σχέδιο: Τα φετινά Χριστούγεννα θα ήταν διαφορετικά! Υπήρχε ελπίδα! Έμενε μόνο να ακολουθήσουν το πλάνο, αλλά ο Κάντζο το είχε ξεχάσει!
Τι είναι αυτό που φέρνει τον Κάντζο στον κόσμο των ανθρώπων; Γιατί στερεύει η φαντασία των παιδιών; Τι σχέδιο σκαρφίστηκε ο Αϊ-Βασίλης; Μήπως η Σοφία με τον Κάντζο μπορούν τελικά να τον βοηθήσουν;

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το παραμύθι της Χρυσοθέας Μπασιά με τίτλο «Επιχείρηση Καλικαντζαροσκοπεία» από τη διεύθυνση www.saitapublications.gr/2014/11/ebook.121.html (σε μορφή .pdf)

«Ιστορίες δυο σελίδων»: απελευθέρωση δωρεάν ebook.

 
Για την ολοκλήρωση της συλλογής διηγημάτων «Ιστορίες δυο σελίδων» του Θανάση Μπατσακίδη χρειάστηκαν αρκετά ταξίδια σε αρκετές χώρες και κόσμους. Κόσμους μακρινούς που δεν υπάρχουν σε κάποιον χάρτη. Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο ebook ρίχνουν μια κρυφή ματιά, ένα βλέμμα σύντομο, μα συνάμα αρκετό για να γνωρίσετε αυτές τις χώρες. Σε κάποιους θα θυμίσουν παραμύθια παιδικών τους χρόνων, σε άλλους ένα συναίσθημα άγνωστο, μα τόσο οικείο. Σαν να γύρισαν σπίτι τους επιτέλους από ένα μακρινό ταξίδι. Το έργο αυτό είναι ο κρυφός οδηγός επιστροφής που άφησαν κάποιοι πίσω σε περίπτωση που κάποιος χαθεί. Βολευτείτε στην αγαπημένη σας πολυθρόνα και ξεκινήστε το ταξίδι της επιστροφής. Καλό ταξίδι σε όλους μας και καλή επιστροφή να έχουμε!

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τη συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες δυο σελίδων» του Θανάση Μπατσακίδη από τη διεύθυνση www.saitapublications.gr/2014/11/ebook.122.html (σε μορφή .pdf)

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Εγκαίνια της νέας στέγης της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.


Παρουσίαση του βιβλίου: "Μια φορά τα παραμύθια" της Μαριλίτας Χατζημποντόζη.


Αφιέρωμα στη βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέα Άλις Μονρό.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: "ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ" ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ.


Τρία ποιήματα από τον Παύλο Πολυχρονάκη.



ΕΙΣ ΑΔΕΞΙΟ ΚΥΝΗΓΟ 

Καυχιέσαι ότι τους λαγούς τους έχεις ‘ξολοθρεύσει
κι ούτε μισό δε άφησες άλλος να τον θηρεύσει
και ακόμα πως πετύχαινες εις το πουλί… τον ψύλλο…
μα ενώ έπαιξες νιους κοτσυφού, εσκότωσες το σκύλο…


 Ο ΥΠΝΑΡΑΣ

Ποτέ στην ώρα του δεν πήγε στη δουλειά
γιατ’ ήταν υπναράς πολύ μεγάλος
και οκνηρός με αναμελιά και τεμπελιά,
ο φύλακας, ο Άρης ο Καπράλος.

Κάποτε πήγε στη δουλειά απ’ την αυγή,
δυό ώρες πριν να πάνε όλοι οι άλλοι
κι εμηχανεύτηκε με θράσος να τους βγει,
όλα τα απωθημένα του να βγάλει.

Κι είπε, την ήπιατε και βγάλτε το σκασμό
κανείς σας πια να μη μ’ αμφισβητήσει
γιατ’ από δω και μπρος θα κάνω… χαλασμό!
θα ‘ρχομαι στη δουλειά, από τη δύση.

Μα όταν του ‘πανε, γιατί έλλειπες εχτές;
αγρίεψε και είπε: Σταματήστε
να με δουλεύετε, δεν έλειψα ποτές!
κι εδώ ‘ναι ο μπαρής μου και ρωτήστε.

Φίλοι, τι έγινε, αμέσως θα σας πω:
Τη χθεσινή δεν ξύπνησε τη μέρα
κι εγώ ενόμιζα πως ήταν με ρεπό,
είπε ο μπαρής του, που ‘τανε πιο πέρα.


Η ΑΡΑΙΩΣΗ

Δώδεκα κρατούμενοι ήταν στιβαγμένοι
μέσα σ’ ένα θάλαμο οι δυστυχισμένοι…
Κι όλη μέρα ζήταγαν να τους αραιώσουν
μα ποτέ δεν μπόρεσαν να το κατορθώσουν
γιατί ο απάνθρωπος, το αφεντικό τους,
έβαλε άλλους δώδεκα στο «δωματιό…» τους.
Και παρ’ ότι ο χώρος τους, γέμισε ως τα μπούνια
έριξε στο θάλαμο και έντεκα γουρούνια.

Τώρα όλοι φώναζαν: - Πάρτε τα γουρούνια
και θα βολευτούμε εμείς σε εναέρια κούνια.

Τα γουρούνια τα ‘βγαλαν κι όλοι οι κρατουμένοι,
νιώθαν, τώρα, νικητές! και αραιωμένοι.

Παύλος Πολυχρονάκης

Μια ανθολογία μικρού διηγήματος από την Ηρώ Νικοπούλου και τον Γιάννη Πατίλη.

 
Μόλις κυκλοφόρησε ἀπὸ τὶς ἐκδόσεις Γαβριηλίδης!
Στὰ κεντρικὰ ἀθηναϊκὰ βιβλιοπωλεῖα
καὶ σὲ ὁλόκληρη τὴν Ἑλλάδα.
Μιὰ ἀνθολογία μικροῦ διηγήματος
ἀπὸ τὴν Ἡρὼ Νικοπούλου καὶ τὸν Γιάννη Πατίλη
 
Ἀνθολογοῦνται 83 μικρὰ διηγήματα 47 Ἑλλήνων καὶ 36 ξένων συγγραφέων ἀπὸ 12 γλῶσσες.
 
Περισσότερα γιὰ τὰ κριτήρια καὶ τοὺς στόχους τῆς ἀνθολογίας δεῖτε ἐδῶ τὸ εἰσαγωγικὸ σημείωμα τῶν ἀνθολόγων:
http://bonsaistoriesflashfiction.wordpress.com/2014/11/19/iro-nikopoulou-giannis-patilis-istories-bonsai-14/

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ "ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ" ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ: "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ" ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.


https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif



Η πρόεδρος της ΕΛΒΕ Άννα Φαχαντίδου και το Συμβούλιο, σας καλούν στα εορταστικά  «θυρανοίξια» της στέγης μας, την 29η Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο στις 5 μμ.
Εξ αιτίας  του υπέρογκου ενοικίου, που μας ζήτησαν οι ιδιοκτήτες του 1ου ορόφου, αναγκαστήκαμε να μεταφερθούμε στον 2ο όροφο, στην ίδια διεύθυνση, σε ακίνητο του Χαρίσιου γηροκομείου, το οποίο και κάλυψε ένα μεγάλο μέρος της ανακαίνισης. Μετά λοιπόν από ένα Μαραθώνιο εννέα μηνών, είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε μαζί σας την έναρξη λειτουργίας της νέας μας στέγης που θα ονομαστεί:
                    «το Σπίτι του Λογοτέχνη».  
Δυστυχώς όμως η επιβίωση της Ένωσης δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Τα έξοδα της μετακόμισης και του μέρους της ανακαίνισης που μας αναλογούσε (ελαιοχρωματισμοί, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, καθαρίστρια, αχθοφόροι και ένα σωρό άλλα που προκύπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις), το χρέος προς τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, το χρέος  προς την εφορία, τα πάγια έξοδα της στέγης (300 ευρώ περίπου τον μήνα), καθώς και η έκδοση του περιοδικού είναι δαπάνες, που πρέπει να καλυφθούν από μας όλους, αν δεν θέλουμε να διαλυθεί η ΕΛΒΕ. Όπως καταλαβαίνετε η συνδρομή μας  είναι το μοναδικό έσοδο του Συλλόγου και πρέπει να καταβάλλεται εγκαίρως από όλους μας. Το συμβούλιο βέβαια είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί μακροχρόνιες οφειλές.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση στην οποία βρισκόμαστε. Θα προταθούν ιδέες εξοικονόμησης χρημάτων από εκδηλώσεις και εκδρομές, από παρουσιάσεις βιβλίων στη στέγη μας, από εκδόσεις, από μαθήματα δημιουργικής γραφής και άλλα πολλά που και εσείς μπορείτε να προτείνετε, για να μας συμπαρασταθείτε στη νέα μας αρχή.
Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας μία φωτογραφία και τον αριθμό ταυτότητας, για να παραλάβετε την Κάρτα Μέλους, που είναι ήδη έτοιμη, όσοι δεν την έχετε παραλάβει.
Θα παραλάβετε επίσης και το Περιοδικό, που για οικονομικούς λόγους αδυνατούμε, προς το παρόν, να ταχυδρομήσουμε.
Σας περιμένουμε με χαρά στο καινούργιο μας  σπίτι και ελπίζουμε να μας συνδράμετε στην πολύ δύσκολη θέση που βρισκόμαστε.
                                                
                                                        Καλή αντάμωση
              Το διοικητικό συμβούλιο   

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.



Εκδήλωση ιστορικής μνήμης "για τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας".


PROSKLHSH 1finalcdr Curves by Λάσκαρης Ζαράρης

Πρόσκληση παρουσίασης βιβλίου της Ελένης Τέγου.


href="https://www.scribd.com/doc/246699975/prosklisi-1" style="text-decoration: underline;" >prosklisi-1 by Λάσκαρης Ζαράρης

Εκδήλωση μνήμης και εθνικής αυτογνωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Δελτίο Τύπου για την Τιμητική εκδήλωση – Αφιέρωμα στη μνήμη του Ελληνοκύπριου εθνικού ποιητή Κώστα Μόντη (1914-2004).



  


   Στις 13 Νοεμβρίου 2014 το απόγευμα, στη  μεγάλη αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός, πραγματοποιήθηκε από το Τριμηνιαίο Πολιτιστικό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ο Θεσσαλός» τιμητική εκδήλωση – αφιέρωμα στη μνήμη του Ελληνοκύπριου εθνικού ποιητή Κώστα Μόντη (1914-2004).
 - Την εκδήλωση παρουσίασε η φιλόλογος, συγγραφέας και ποιήτρια Πόπη Μπαλαμώτη-Σπίτα, ενώ έλαβε μέρος και η Χορωδία Γυναικών Ελλάδος συγκινώντας το κοινό με Ελληνικά και Κυπριακά τραγούδια.
- Η συγγραφέας και ποιήτρια Βασιλική Μυλωνοπούλου εισηγήθηκε με θέμα: «Το περιοδικό Δευκαλίων ο Θεσσαλός και το λογοτεχνικό έργο του Κώστα Μόντη», καθώς και ο εκδότης, συγγραφέας Θάνος Αθανασόπουλος ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα: «Η ζωή και το έργο του Κώστα Μόντη».
 - Ο δικηγόρος, λογοτέχνης και ποιητής Κώστας Γκέκας (Φαίδων Ευπειθέας) ανέλυσε με κριτικό τρόπο ένα ποίημα του μεγάλου ποιητή.
 - Έγιναν απαγγελίες ποιημάτων του Κώστα Μόντη από σύγχρονους ποιητές-ποιήτριες, αλλά και απαγγελίες ποιημάτων που γράφτηκαν για τον Κώστα Μόντη από συνεργάτες του περιοδικού «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ο Θεσσαλός» (Μεταξύ αυτών, των φίλων: Θεόδωρου Σαντά, Ηλία Παπακωνσταντίνου και του ηθοποιού Κώστα Πρέκα που είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του ανακαλύπτοντας πως πρόκειται για έναν θαυμάσιο άνθρωπο, πρώτα πρώτα Έλληνα που αγαπά με ζήλο την πατρίδα του. Η απαγγελία του ήταν από τις λίγες που έχω ακούσει και με συγκίνησαν τόσο! Το να ζεις αυτό που διαβάζεις με όλη σου την ύπαρξη είναι δύσκολη υπόθεση και λίγοι το καταφέρνουν).
 - Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν οι απονομές των βραβείων του ετήσιου διαγωνισμού ποίησης και του διαγωνισμού παραμυθιού, στον οποίο είχα την τιμή να αποτελώ μέλος της κριτικής επιτροπής.
 - Χάρηκα που συνάντησα για άλλη μια φορά τον Αθανάσιο Πανέλα, που αποδεικνύει συνεχώς με τη γραφή του και τις διακρίσεις που αποσπά τελευταία στους διαγωνισμούς, ότι είναι ένας αξιόλογος λογοτέχνης.
 - Παρευρέθηκαν μέλη διοικητικών συμβουλίων λογοτεχνικών σωματείων και εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

14/11/2014

Λάσκαρης Π. Ζαράρης

Δύο ποιήματα από τον Παύλο Πολυχρονάκη.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΩΜΑΝΙΚΗΣ (ΒΛΑΧΙΚΗΣ) ΓΛΩΣΣΑΣ.




Κυκλοφόρησε  το  ΛΕΞΙΚΟ  ΑΡΩΜΑΝΙΚΗΣ (ΒΛΑΧΙΚΗΣ) ΓΛΩΣΣΑΣ των βλαχόφωνων Ελλήνων των  Μεγάλων  Λιβαδίων  Πάικου  Κιλκίς, της  δασκάλας Κούλας Λέντζιου-Τρίκου.
Στις  περίπου  χίλιες (1000) σελίδες του εμπεριέχει πρωτογενές υλικό με λέξεις που έχουν εκλείψει από το βλάχικο λεξιλόγιο. Πρόκειται για μια προσπάθεια διάσωσης του γλωσσικού θησαυρού που έχει τις ρίζες του στα βάθη των προηγούμενων αιώνων,  με αυστηρή καταγραφή του λεξιλογικού πλούτου που χάνεται. Δίνεται η δυνατότητα κατανόησης των μηχανισμών της γλώσσας και η επικοινωνιακή της διάσταση με μορφολογικές και πραγματολογικές πληροφορίες.
Πλούσιο σε υλικό και πρωτότυπο στη δομή του, ξεπερνάει την απλή παράθεση λέξεων με τη σημασία γραμμένη δίπλα τους και λειτουργεί ως οδηγός εκμάθησης της γλώσσας με απλά παραδείγματα και ευκολοδιάβαστο οδηγό προφοράς της γλώσσας σε ελληνικό και λατινικό αλφάβητο.
Ένα λεξικό που μπορούν όσοι δε γνωρίζουν βλάχικα να τα μάθουν, όσοι τα ξέχασαν να τα ξαναθυμηθούν, ενώ όσοι τα μιλούν θα συγκινηθούν.
Προλογίζουν οι: Ι.Ν. Καζάζης {Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας} και Σταμάτης Μπέης {Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών).
Αποτελεί προσωπική έκδοση.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Κούλα Λέντζιου – Τρίκου (Koula Lentziou- Trikou)
(Δαρδανελλίων 32, Κ.Τούμπα, Τ.Κ. 54454, Θεσσαλονίκη)

Τηλ. 2310-900139, κιν. 6976855033

 e-mail:  koulent@yahoo.gr