Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

20ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Λ.Β.Ε.)

Η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.) προκηρύσσει τον 20ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας, με τους παρακάτω όρους:

Θέμα του Διαγωνισμού: «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, 50 χρόνια ελπίδας για λευτεριά».

Τα Ποιήματα μπορεί να είναι έμμετρα (με μέτρο και ομοιοκαταληξία) έως 32 στίχους ή ελεύθερα έως 300 λέξεις.

Τα Διηγήματα θα είναι από 1000 έως 2000 λέξεις.

Στο Διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος όλοι όσοι γράφουν στην Ελληνική γλώσσα, είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, εκτός από τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΒΕ και οι συγγενείς τους μέχρι Β΄ βαθμό. Τα έργα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα, με σωστή ορθογραφία και στίξη, που θα λαμβάνονται υπ’ όψη κατά τη βαθμολογία.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να λάβει μέρος μ’ ένα έργο ανά κατηγορία, με ξεχωριστό φάκελο, όπως αναφέρεται παρακάτω, σχετικά με τα στοιχεία του.

Οι συμμετοχές πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024, η οποία είναι και η ημερομηνία λήξης του Διαγωνισμού.

Τα έργα θα αποστέλλονται εντός φακέλου σε 5 αντίγραφα. Θα είναι γραμμένα ηλεκτρονικά, με στοιχεία Times New Roman, μεγέθους γραμμάτων 12, ενώ επάνω δεξιά στην πρώτη σελίδα θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του Λογοτέχνη, το οποίο θα πρέπει να είναι μονολεκτικό, Ελληνικό και με κεφαλαία γράμματα. Εντός του φακέλου θα υπάρχει μικρότερος σφραγισμένος φάκελος, ο οποίος θα περιέχει τα στοιχεία του διαγωνιζομένου, ήτοι:

Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο σταθερό – κινητό, email, τίτλος έργου και ψευδώνυμο. Όλα τα στοιχεία του μικρού φακέλου θα είναι επίσης δακτυλογραφημένα. Εφ’ όσον λάβουν μέρος και νέοι κάτω των 18 ετών, να γράψουν και την ηλικία τους, ώστε να αξιολογηθούν ανάλογα.

Στον κλειστό μικρό φάκελο θα αναγράφεται απ’ έξω μόνο το ψευδώνυμο, ενώ στον μεγάλο, στη θέση του αποστολέα, θα αναγράφεται το ψευδώνυμο, και στη θέση του παραλήπτη, η διεύθυνση της Ένωσης, ήτοι: ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Τσιμισκή 128, ΤΚ 54621 Θεσσαλονίκη.

Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα. Θα κριθούν από πενταμελή επιτροπή ξεχωριστά, η κρίση της οποίας θα είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Τα έργα δεν επιστρέφονται. Η ΕΛΒΕ διατηρεί το δικαίωμα να εκδώσει τα έργα σε βιβλίο, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στους δημιουργούς, οι οποίοι και αποδέχονται τον όρο αυτό με τη συμμετοχή τους και μόνο στο Διαγωνισμό. Οι δημιουργοί οφείλουν να έχουν τα έργα τους σε ηλεκτρονική μορφή και να τα αποστείλουν στην ΕΛΒΕ για το βιβλίο, όταν θα τους ζητηθούν.

Τα έργα απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε ένδειξη, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποκαλύπτει την ταυτότητα του συγγραφέα, όπως χειρόγραφες σημειώσεις, διορθώσεις κλπ.

Κάθε παραβίαση των όρων από τους συμμετέχοντες αποφέρει την ακύρωση της συμμετοχής τους από το Διαγωνισμό.

Οι βραβεύσεις θα γίνουν σε ειδική τελετή, μετά το πέρας του διαγωνισμού και την έκδοση των βιβλίων. Για την ημερομηνία βραβεύσεων θα ενημερωθείτε σχετικά.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στην Πρόεδρο της Ένωσης, κα Στέλλα Σωτήρκου, τηλ. 6988553360. 

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δοκιμίου & Δημοσιογραφικού Άρθρου

1. Η έντυπη «Εφημερίδα Ελεύθερη Άποψη Γαλατσίου» προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου & Δημοσιογραφικού Άρθρου. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες από 18 ετών και άνω.

2. Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι:

α. Δοκίμιο με ελεύθερο θέμα.

β. Δημοσιογραφικό άρθρο με ελεύθερο θέμα.

3. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος είτε στη μία είτε και στις δύο κατηγορίες, με ένα έργο για κάθε κατηγορία.

4. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό τα έργα τους θα πρέπει να είναι αδημοσίευτα και να έχουν τις εξής προδιαγραφές – κανόνες:

α. Στην κατηγορία ΔΟΚΙΜΙΟ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΜΑ. Το δοκίμιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 3.500 λέξεις.

β. Στην κατηγορία ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΜΑ. Το άρθρο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 1.000 λέξεις.

5. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι προδιαγραφές – κανόνες που έχουν τεθεί στην παράγραφο 4, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά ως προς τα όρια των λέξεων. Έργα που δεν τηρούν τους παραπάνω κανόνες και ξεπερνούν το όριο των λέξεων θ’ ακυρώνονται.

6. Τα έργα πρέπει να είναι υπογεγραμμένα όλα με το ίδιο ψευδώνυμο.

7. Τα έργα πρέπει να αποσταλούν σε αρχείο word μόνο μέσω email στο: elapopsigalatsiou@gmail.com με ένδειξη στο θέμα: «ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ» και την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία συμμετέχουν. Επίσης, να επισυνάψετε ένα δεύτερο αρχείο word με τα στοιχεία επικοινωνίας σας (Ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου).

8. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

9. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2024 στην ιστοσελίδα: elapopsigalatsiou.gr.

10. Σε κάθε κατηγορία θα απονεμηθούν στους διακριθέντες: Βραβεία, Έπαινοι και Τιμητικές Διακρίσεις.

11. Με την αποστολή του έργου, ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται πως το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση και συμφωνεί με τους όρους του διαγωνισμού και αποδέχεται την απόφαση της κριτικής επιτροπής, η οποία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

12. ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – Θα εκδοθεί ανθολογία του διαγωνισμού στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα που θα διακριθούν.

  

8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Θεατρικού Έργου

H Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προκηρύσσουν διαγωνισμό συγγραφής πρωτότυπου Θεατρικού Έργου με ελεύθερη θεματολογία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στήριξης και προώθησης του ελληνικού θεατρικού έργου.

Σε μια εποχή που και τα τηλεοπτικά σενάρια έχουν «θεατρικούς διαλόγους», καθώς και θεματικές ενότητες με δομή «μονόπρακτου», η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης καλούν τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τα έργα τους, συμμετέχοντας στη μία ή και στις δύο κατηγορίες:

1η. Πρωτότυπου θεατρικού έργου, με κείμενα έως 90 σελίδες
2η. Πρωτότυπου θεατρικού έργου, με κείμενα έως 30 σελίδες

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή μέχρι την 31η Αυγούστου 2024, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Να πραγματοποιηθεί η κατοχύρωση του έργου στην ΕΣΕ [τύποι έργου αντιστοίχως: Θεατρικό έργο μέχρι 80 σελίδες | Θεατρικό έργο μέχρι 30 σελίδες (Μονόπρακτο)], στη διεύθυνση: https://senariografoi.gr/gr/screenplays/screenplays-registration/

Βήμα 2: Με τον κωδικό κατοχύρωσης να δηλώσετε συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό [8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου, με κείμενα έως 80 σελίδες | 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου, με κείμενα έως 30 σελίδες (Μονόπρακτο)]: https://senariografoi.gr/gr/screenplays/contests

Στην ειδική περίπτωση που η πληρωμή της κατοχύρωσης δεν δύναται να γίνει με οποιαδήποτε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, μπορεί να γίνει με κατάθεση  στην τράπεζα Πειραιώς αριθ. λογ. IBAN GR5701718390006839133385616. Σχετικά με αυτή τη διαδικασία παρακαλούμε επικοινωνήστε στη διεύθυνση info@senariografoi.gr.

Κόστος κατοχύρωσης για τα θεατρικά έργα μέχρι 80 σελίδες 35 ευρώ + Φ.Π.Α. 24% = 43,40
Κόστος κατοχύρωσης για τα θεατρικά έργα μέχρι 30 σελίδες (μονόπρακτα) 20 ευρώ + Φ.Π.Α. 24% = 24,80

Τα ονόματα των μελών των επιτροπών δεν είναι ανακοινώσιμα προ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Τελικά αποτελέσματα εντός του έτους 2024. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης πλην των προερχομένων από την επαρχία ή το εξωτερικό που θα προσκαλούνται εγκαίρως ώστε να δυνηθούν να παραστούν στην τελετή απονομής των βραβείων.

Για πλήρη ενημέρωση, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο μας και για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε στο email info@senariografoi.gr.

Αναλυτικές πληροφορίες και όροι διαγωνισμού: https://senariografoi.gr/gr/news/stories/1941/

  

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Στίχου

 

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος λόγω της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισαν ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος, ο 4ος και ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Στίχου, προκηρύσσει, πάντα σε συνεργασία με τον Θανάση Συλιβό, εκδότη του μουσικού περιοδικού «Μετρονόμος» και τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή, τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Στίχου.

Ο διαγωνισμός αφορά ΚΥΚΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ, δηλαδή μια συλλογή έξι (6) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ τραγουδιών (όχι όμως απαραίτητα με ίδιο θέμα).

Μπορεί να μετάσχει οιοσδήποτε στιχουργός είτε με ομοιοκατάληκτο, είτε με ελεύθερο, είτε με μεικτής τεχνικής στίχους (π.χ. τρία ομοιοκατάληκτα τραγούδια και τρία με ελεύθερο στίχο).

Στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη του αρτιότερου και καλλίτερου δυνατόν αποτελέσματος προκειμένου να μπορεί να μελοποιηθεί και να μετατραπεί σε ένα ενιαίο κύκλο τραγουδιών που θα μπορούσε να προταθεί προς παραγωγή σε συνθέτες και δισκογραφικές εταιρίες.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι την 31η Αυγούστου 2024 και ώρα 23:59, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Να πραγματοποιηθεί η κατοχύρωση Κύκλου Τραγουδιών στην ΕΣΕ (τύπος έργου: Κύκλος Τραγουδιών), στη διεύθυνση: https://senariografoi.gr/gr/screenplays/screenplays-registration/

Βήμα 2: Με τον κωδικό κατοχύρωσης να δηλώσετε συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό (6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Στίχου): https://senariografoi.gr/gr/screenplays/contests/

Η (ανώνυμη) συμμετοχή στον διαγωνισμό διασφαλίζεται με τον κωδικό συμμετοχής που λαμβάνει ο κάθε μετέχων, μετά την υποβολή του έργου, εντός του τρέχοντος έτους, στην ειδική εφαρμογή του διαγωνισμού (βλ. βήμα 2 ανωτέρω), στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει.

Στην ειδική περίπτωση που η πληρωμή της κατοχύρωσης (25 ευρώ + ΦΠΑ 24% = 31 ευρώ) δεν δύναται να γίνει με οποιαδήποτε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, μπορεί να γίνει με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς αριθ. λογ. IBAN GR5701718390006839133385616. Σχετικά με αυτή τη διαδικασία παρακαλούμε επικοινωνήστε στη διεύθυνση info@senariografoi.gr.

Για πλήρη ενημέρωση, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο μας και για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε στο email info@senariografoi.gr.

Σε περίπτωση που οι συμμετοχές δεν υπερβαίνουν τις 30 (τριάντα) η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού έχει δικαίωμα είτε να κηρύξει το διαγωνισμό άγονο ή να απονείμει λιγότερα βραβεία.

Αναλυτικές πληροφορίες και όροι διαγωνισμού: https://senariografoi.gr/gr/news/stories/1939

 

12ος Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού από το Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | Σ.Π.Ε.Κ. υπό την αιγίδα του Stelios Philanthropic Foundation προκηρύσσει τον 12ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού με θέμα “Παιδί… δικό μας… γράφουμε για τα παιδιά του πολέμου. Έναρξη Διαγωνισμού 21/6/2024. Λήξη Διαγωνισμού 30/8/2024. Ελεύθερη και Δωρεάν Συμμετοχή. Πρώτο Βραβείο: έκδοση. Δεύτερο Βραβείο: έκδοση eBook. Τρίτο Βραβείο: έκδοση audiobook. Διαβάστε προσεχτικά τις συνοδευτικές οδηγίες και στείλτε το απαιτούμενο υλικό στο email: info@cultural-association.org

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ελληνόφωνοι από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια. Τα έργα που θα υποβληθούν πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα – πανελλήνια δημοτική, ορθογραφημένα, επιμελημένα και δεν θα περιέχουν ανοίκειες ή υβριστικές εκφράσεις/ λέξεις ακρότητας, ρατσισμού, ναζισμού-φασισμού, εναντίον της ελευθερίας και δημοκρατίας.

Το έργο που υποβάλλεται θα είναι ενυπόγραφο, εμπνευσμένο από το θέμα του διαγωνισμού και αυστηρά α) ποίημα 12-20 γραμμών (90-150 λέξεων) ή β) πεζόμορφος στοχασμός σε κείμενο 16-23 γραμμών (250-370 λέξεων), με γραμματοσειρά Calibri ή Times New Roman, μέγεθος 12, με διάστημα γραμμών 1,0, αποθηκευμένα σε αρχείο word text. Θα συνοδεύεται στο ίδιο αρχείο word από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συμμετέχοντα (παράγραφος 70 λέξεων με ροή κειμένου: όνομα, επίθετο, ηλικία, καταγωγή, τόπος κατοικίας, σπουδές, εργασία, email επικοινωνίας, τηλέφωνο επικοινωνίας). Επίσης θα κατατεθεί μια ατομική φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας του γράφοντα σε ξεχωριστό αρχείο jpg.

Το έργο πρέπει να είναι ανέκδοτο και να έχει γραφτεί αποκλειστικά για τον 12ο Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και να μην έχει υποβληθεί σε άλλο Διαγωνισμό σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια και να μην έχει ενταχθεί σε άλλη Ανθολογία. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνον ένα έργο και να είναι αυθεντικά δικό του.

Οι διαγωνιζόμενοι στέλνουν το ανωτέρω αναφερόμενο υλικό με το οποίο συμμετέχουν έως 30/8/2024, με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@cultural-association.org, υπόψη της Κριτικής Επιτροπής, με θέμα 12ος Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου “Παιδί… δικό μας… γράφουμε για τα παιδιά του πολέμου“.