Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τριμηνιαία Εφημερίδα «ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ», Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012, Αριθμός Φύλλου 74


   Κυκλοφόρησε το φύλλο 74 της τριμηνιαίας περιοδικής έκδοσης του συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ», στις σελίδες της οποίας περιλαμβάνονται νέα από την τοπική κοινωνία της Νέας Αγχιάλου, ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων αλλά και πολύ ενδιαφέροντα άρθρα όπου παρουσιάζονται τεκμηριωμένες απόψεις καταξιωμένων συνεργατών της εφημερίδας· ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς του βίου: στην επιστήμη, στη λαογραφία, στη λογοτεχνία κτλ.
   Συγκεκριμένα, στη φροντισμένη και γυαλιστερή έκδοση με τα πλούσια θέματα, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1)     Μία πολύ επωφελής και εμπεριστατωμένη άποψη της Σύνταξης για τη «Σύνδεση της Νέας Αγχιάλου με το Δίκτυο Αστικών Λεωφορείων ΤΩΡΑ!!!».
2)   Την ενότητα «Δημοτικά» καταλαμβάνουν καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις μετακινήσεις τους, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, όπως οι κατολισθήσεις βράχων σε μεγάλο τμήμα του επαρχιακού δικτύου. Γίνεται ενημέρωση σχετικά με τα έργα συντήρησης των δρόμων που ξεκινούν σύντομα. Επισημαίνεται η πρωτοβουλία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου να διοργανώσει μ’ επιτυχία το κίνημα της πατάτας, πραγματοποιώντας ήδη δύο αποστολές και διανομή και άλλων προϊόντων στους κατοίκους. Γίνεται ειδική αναφορά στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, μα και στα πολιτιστικά για το καινούργιο έργο που ανεβάζει στο αμφιθέατρο η Θεατρική Ομάδα της Νέας Αγχιάλου, την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, «Ο Εαυτούλης μου», σε σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη.
3)    Δεσπόζουσα θέση στην ύλη της εφημερίδας κατέχουν οι πολύπλευρες δράσεις του Φιλοπρόοδου Συλλόγου, τα μέλη του οποίου συμμετείχαν εθελοντικά: στο κίνημα της πατάτας, στην εκστρατεία για την καθαριότητα των ακτών, στη διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού. Επίσης, ο σύλλογος καθιέρωσε την κινηματογραφική βραδιά με δωρεάν προβολή ταινιών. Στις σημαντικές αθλητικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές του δράσεις ξεχωρίζει η ποιητική βραδιά που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών και εντυπώθηκε στη μνήμη των κατοίκων ως μία από τις ποιο επιτυχημένες εκδηλώσεις λόγω αυξημένης προσέλευσης κόσμου αλλά και προσφερόμενης ποιότητας. Τέλος οι φιλανθρωπικές δράσεις των μελών του συλλόγου συγκινούν με την προσφορά μεγάλης ποσότητας ρούχων που διατέθηκαν σε εγκαταλελειμμένα κακοποιημένα παιδιά ειδικών αναγκών. 
4)  Έθιμα που αναβιώνονται και ενώνουν τους απανταχού Βορειοθρακιώτες αναλύονται στη σελίδα 7· το βρέξιμο του γαμπρού στη Νέα Αγχίαλο και το έθιμο της καμήλας στο Βόλο.
5)    Ο Γιώργος Ντελόπουλος, επ’ ευκαιρίας της Επετείου της Παλιγγενεσίας του Έθνους, γράφει για τον Ιωάννη Μακρυγιάννη (1797-1864).
6)   Δημοσιεύεται ο πανηγυρικός λόγος που εκφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου 2010 από την εκπαιδευτικό κα Αφροδίτη Καραγεωργίου, όπου γίνεται σημαντική αναφορά στην ιστορική μνήμη που σκόπιμα κάποιοι προσπαθούν ν’ απαλείψουν από τις συνειδήσεις και τις πράξεις του λαού μας.
7)    Ο Κώστας Τσιάμης γράφει για την κοπή της πίτας του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας.
8)  Ο Γιώργος Διονυσίου κάνει μια λαογραφική καταγραφή της παράδοσης της «τριημέρου νηστείας» και του γλεντιού που ακολουθούσε στο άρθρο του με τίτλο «Με τα Τριήμερα στη Νέα Αγχίαλο»
9)   Ο Λέανδρος Σλάβης επιλέγει θέμα του την οδική συμπεριφορά και υποστηρίζει τις απόψεις του μ’ επιχειρήματα στο άρθρο «Ο Έλληνας θυμώνει… (στο τιμόνι)!» και πιο κάτω σε άλλη σελίδα της εφημερίδας αναλύει μία προσωπικότητα της Ανατολικής Ρωμυλίας, τον Παστία Νικ. Γιατσόπουλο (1897-1979), Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. την περίοδο 1926-1927 και έναν από τους σημαίνοντες Έλληνες Τροτσκιστές ηγέτες.
10)Ο Βασίλης Μπουφίδης συντάσσει άρθρο: «Η υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας, έργο και καθήκον των διανοουμένων απ’ τις εισβολές και εισροές λέξεων και όρων ξένων γλωσσών» (Β΄ Μέρος).
11) Ο Λάσκαρης Π. Ζαράρης παρουσιάζει δύο ποιήματα από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή του «Η φλεγόμενη πόλη», με τίτλους «Η παλιά πόλη» και «Δεν σας έγραψε ποτέ η ιστορία».
12)  Επίσης δημοσιεύεται ποίημα του Ι. Πολέμη με τίτλο «Το κρυφό Σχολειό» και ποίημα του Ρώσου Ποιητή Αλέξανδρου Σ. Πούσκιν αφιερωμένο στην ελληνική επανάσταση του 1821 σε πιστή έμμετρη μετάφραση του Αγχιαλίτη καθηγητή και ιστορικού Θεοδόση Μαυρομμάτη.
13)  Ο Κώστας Μπιλίρης γράφει στη στήλη του άρθρο με τίτλο «Κύριε Υπουργέ, έχω μια απορία (Μονόλογος γυναίκας).
14)  Οι αναγνώστες της εφημερίδας ενημερώνονται διεξοδικά με νέα από τις βραβεύσεις και τις διακρίσεις φίλων του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας: 1) Του ποιητή Αργύρη Β. Χατζηνάκη, που του απονεμήθηκε 2ο βραβείο από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, στα πλαίσια του λογοτεχνικού διαγωνισμού «Μάρκος Αυγέρης» 2011 Ποίηση, για το βιβλίο του «Εσωτερική λήψη», εκδόσεις «Σοκόλη – Κουλεδάκη», 2) Του διακεκριμένου Έλληνα μουσουργού Θόδωρου Αντωνίου για την προσφορά του στο χώρο της μουσικής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε εκδήλωση που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το βραβείο τού αποδόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, 3) Της Εύης Μακρυγιάννη που για 4η συνεχόμενη χρονιά έγινε πανελλήνια πρωταθλήτρια με την ομάδα Ν.Ο.Β. στη συγχρονισμένη κολύμβηση, 4) Της ζωγράφου κ. Καλλιρρόης Μαστροπέτρου-Χουσιάδα, που της απονεμήθηκε σε ομαδική έκθεση η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στην πλατεία Κολωνακίου, το 1ο βραβείο από την Καλλιτεχνική Τεχνοκριτική Επιτροπή της «Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων Καλλιτεχνών Λογοτεχνών».   

Λάσκαρης Π. Ζαράρης


***  Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν συνδρομητές της εφημερίδας «ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ», μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Εκδότη και Διευθυντή κ. Απόστολο Ζαφειρόπουλο στον τηλεφωνικό αριθμό:  2108818442.


Διεύθυνση:

Απόστολος Ζαφειρόπουλος
Εφημερίδα «ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ»
Φωκίωνος Νέγρη 84
Τ.Κ.  113 61
Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου