Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Παρουσίαση ιστορικού μυθιστορήματος από τους bookcrossers του Βόλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παρουσίαση ιστορικού μυθιστορήματος από τους bookcrossers του Βόλου

Το Σάββατο 28 Απριλίου στις 7:00 το απόγευμα, στο καφέ εστιατόριο «Αριάδνη», Αναπαύσεως & Καραμπατζάκη, στο Μεταξουργείο, σάς περιμένουμε στη μηνιαία συνάντηση-παρουσίαση των BookCrossers του Βόλου.
Αυτό το μήνα έχουμε τη τιμή να βρίσκεται στη συντροφιά μας ο συγγραφέας κος Δημήτρης Κασάμπαλης για την παρουσίαση του βιβλίου του «Το Μυστικό του Μυστικού Δείπνου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιωλκός».
Το βράδυ του Μυστικού Δείπνου εκτυλίσσεται το παράδοξο μιας συμβολικής πράξης ανθρωποφαγίας. Χρησιμοποιώντας κόκκινο κρασί και άζυμο άρτο ο Ιησούς προτρέπει τους μαθητές να τραφούν με το σώμα και το αίμα του. Γιατί; Σε τι αποσκοπεί μια τέτοια πράξη; Πώς συνάδει με τις γενικότερες αρχές του κινήματος; Τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ; Τι θέματα συζητήθηκαν και τι αποφάσεις ελήφθησαν;
Το βιβλίο του Δημήτρη Κασάμπαλη χωρίς να απομακρύνεται από το πλαίσιο του ιστορικού μυθιστορήματος φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Η Ιστορία μοιάζει περισσότερο με κατασκευή Lego, παρά με παζλ, τα κομμάτια του οποίου έχουν εξ ορισμού μια και μόνο σωστή θέση. Με τα ίδια ιστορικά γεγονότα μπορεί κανείς να προτείνει διαφορετικές ιστορικές ερμηνείες, όπως με τα ίδια κομμάτια Lego μπορεί να συναρμολογήσει διαφορετικές κατασκευές.
Υπ’ αυτή την έννοια ο Δημήτρης Κασάμπαλης χρησιμοποίησε τα ίδια δομικά στοιχεία (τα ίδια γεγονότα, πολλές φορές τους ίδιους διαλόγους), των ευαγγελικών κειμένων, συνδυάζοντάς τα με διαφορετικό τρόπο, ώστε να προκύψει μία νέα κατασκευή, μία νέα ερμηνεία του Θείου Πάθους, μία νέα εκδοχή των γεγονότων που περιγράφουν τις τελευταίες ημέρες του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Στο ενεργητικό του Δημήτρη Κασάμπαλη εντάσσονται επίσης τα βιβλία:
«Αναζητώντας την Ελένη», Ποιητική Συλλογή, εκδόσεις «Κορφή».
«Ο Βόλος πριν την Αργοναυτική Εκστρατεία», Διηγήματα, εκδόσεις «Κορφή».
«55 Πειρατεχνήματα», Εικονογραφημένα Πειράματα Φυσικής & Χημείας για μικρούς και μεγάλους, εκδόσεις «Κέδρος».

Στη συνάντηση του Απριλίου σε φιλικό και ζεστό κλίμα, σ’ ένα υπέροχο και φιλόξενο χώρο, άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο θα βρεθούν με τον συγγραφέα και να συνομιλήσουν μαζί του. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κύριος Κασάμπαλης θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα θέσει ο φιλόλογος Διονύσης Λεϊμονής υπό μορφή συνέντευξης. Σημαντικά αποσπάσματα από το μυθιστόρημα θα αποδώσουν οι Δήμητρα Σκουφογιάννη και η Κατερίνα Μπάρτζη. Την απόδοση των αποσπασμάτων θα συνοδεύσει στο πιάνο η Μαριάννα Σαμαρτζή. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα και ανάλυση των βασικών θέσεων του βιβλίου.
Το Σάββατο στις 28 Απριλίου, στις 7:00 το απόγευμα, στο Καφέ Εστιατόριο «Αριάδνη» στο Μεταξουργείο. Σας περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου