Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Περιοδικό "Διαβάζω", τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2012 (Νο 531)


Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου
τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2012, Νο 531, σελίδες: 130, τιμή: 6,00 €

 


Και τι χρειάζονται τα σύμβολα την εποχή των λογοτύπων;
Ό, τι χρειάζεται κι η ποίηση σ’ έναν μικρόψυχο καιρό.
Ο ιστότοπος του Διαβάζω www.diavazo.gr που σχεδίασε ο Αντώνης Λύρας, και το εξώφυλλο που χάρισε στο τρέχον τεύχος ο Δημήτρης Ξυδερός, είναι μόνο δύο παραδείγματα τέτοιων συμβολικών πράξεων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Με αφορμή το λογοτεχνικό της έργο, η Φωτεινή Τσαλίκογλου μιλάει στο Διαβάζω για τη λογοτεχνία, την ψυχοθεραπεία, τους πανεπιστημιακούς θεσμούς και την έννοια του ‘ακατοχύρωτου’ που ανοίγει το δρόμο για μια αφυπνισμένη ζωή. 
Τη ραδιοφωνική διάσταση της συνάντησής του με τον Γιώργο Μητά ‘εκπέμπει’ ο Νίκος Θρασυβούλου. 
Ο Γιάννης Σκαρπέλος συνδιαλέγεται με την Ελεάνα Πανδιά για το ρόλο της εικόνας στον σύγχρονο πολιτισμό.
Δημοσιεύεται, επίσης, απόσπασμα συζήτησης με θέμα την ανεργία και τη γενιά των 580 ευρώ, μια γενιά που συσπειρώνεται, και δε δέχεται να μείνει άεργη. Συμμετέχουν ο Άθως Δημουλάς, η Σοφιάννα Θεοφάνους, η Ειρήνη Μαργαρίτη, και η Χριστιάνα Μυγδάλη,  συγγραφείς των κειμένων και συντελεστές της παράστασης Unemployed, και η Yπεύθυνη Eπικοινωνίας του Διαβάζω, Ελεάννα Γεωργίου.

ΘΕΜΑΤΑ
Στο τεύχος φιλοξενείται μελέτη με τίτλο ‘Λογοτεχνική Αφήγηση και Εκλαΐκευση της Επιστήμης’ του Τάσου Πατρώνη.
Ο Θωμάς Τσαλαπάτης επιχειρεί μια επίκαιρη επιστροφή στα Σταφύλια της Οργής και o  Νίκος Καλόγηρος επιχειρεί μια πρωτοποριακή θεωρητική προσέγγιση στη μετάφραση των ρεμπέτικων τραγουδιών, προσφέροντάς μας μία δική του μεταφραστική δοκιμή.

ΟΔΗΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Το τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου συνιστά παραδοσιακά οδηγό βιβλίων για το καλοκαίρι, με πολλές αναγνωστικές προτάσεις για να πάρουμε στις αποσκευές μας, ή να διαβάσουμε τα ζεστά μεσημέρια στην πόλη. Ο οδηγός ανοίγει με το ‘Τι Θα Διάβαζα Σήμερα, 14 Ιουνίου 2012 Αν Είχε 600  Ώρες Η Μέρα Και Γιατί’ του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, και συνεχίζει με ένα πλήθος βιβλιοκριτικών και βιβλιοπαρουσιάσεων, προτάσεις καλοκαιρινής ανάγνωσης από τους συνεργάτες του Διαβάζω.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
Στο τεύχος θα βρείτε τις μόνιμες στήλες: από μήνα σε μήνα, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, κριτικογραφία, ευπώλητα, περιοδεύων, ραδιοφωνικές συζητήσεις, comics, στο μυαλό του συγγραφέα, a chat room of her own, Book in a frame, Διαβολιάδα και cinematic literature. Φιλοξενείται, τέλος, το τρίτο από τη σειρά των εμπνευσμένων από το έργο του Κάρολου Ντίκενς, κόμικς, μια συνεργασία του Διαβάζω με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Comidom Press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου