Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Κυκλοφόρησε το τεύχος 209 του λογοτεχνικού περιοδικού «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ» (Μάρτης – Απρίλης 2013), το οποίο είναι αφιερωμένο στο προδομένο ’21 και παρουσιάζει άγνωστες σελίδες μέσα από σπάνια ιστορικά έγγραφα.


   Στην ύλη του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών περιοδικού περιλαμβάνονται τα εξής άρθρα:
1)     «Τον Ανδρούτσο η εξυπνάδα του και η δύναμή του τον έκαμαν το χειρότερο εχθρό της Ελληνικής Κυβέρνησης» του Έντουαρντ Τρελώνη.
2)     «Η δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, οι κατατρεγμοί του μέσα από ιστορικά έγγραφα» και «Το Ελληνικό κράτος πούλησε τα αρχεία του 1821 σε δημοπρασία σαν παλιόχαρτα, ο αγώνας του Γιάννη Βλαχογιάννη για τη διάσωσή τους» του Μιχάλη Σταφυλά.
3)     «Νέες απόψεις για τον Καζαντζάκη, Ρωσία, οικοφοβία, διαλογικότητα, καρναβάλι» του Μιχάλη Πάτση.
4)     Η συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Σταμάτης στον αναπληρωτή διευθυντή του περιοδικού Γιώργου Πολ. Παπαδάκη.
5)     «Ο Εύηνος» της Εύης Τουλούπα.
6)     «Η γνωστική μορφή του λόγου σε σχέση με τη λογοτεχνία» της Ευαγγελίας Μισραχή.
7)     Τα Διηγήματα: «Η παπαρούνα» της Θεοδώρας Κουφοπούλου – Ηλιοπούλου, «Μια αναπάντεχη συνάντηση» του Λάσκαρη Π. Ζαράρη, «Η περιπέτεια της δραχμής» της Ελένης Αντωνίου – Αντωνάκου.
8)     Αποσπάσματα μελετών για τα νέα βιβλία: «Ψηφίδες μιας ζωής» του Παν. Αναγνώστου, «Το τιμωρό χέρι του λαού» του Ιάσονα Χανδρινού, «Εμπειρίες» του Πότη Κατράκη, «Η περίπτωση του Ανέστη Πασχαλίδη» του Δημήτρη Μποσινάκη.
9)     «Διαρκής Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» με κριτικές αποτιμήσεις από τον Μιχάλη Σταφυλά και τον Γιώργο Πολ. Παπαδάκη σχετικά με τα καινούργια βιβλιογραφικά στοιχεία.
10) Τέλος, στην «Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης» περιέχονται ποιήματα των: Κώστα Καρούσου, Γιώργη Διλμπόη, Υβόννης Αρνοκούρου – Κερεστετζή, Αλκμήνης Κογγίδου, Μαντώς Κατσούλου, Γιώργου Άλμη, Πόπης Μπαλαμώτη – Σπιτά, Ανδρέα Γ. Λίτου, Λευτέρη Κ. Γερόσταθου, Βασιλικής Εργαζάκη, Γιώργου Ατσαβέ, Άγγελου Λάππα, Ηρώς – Χρυσάνθης Αλεξανδράκη, Αντώνη Γ. Βαζιντάρη, Αντώνη Π. Αντωνόπουλου και άλλων ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου