Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου για την παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Αλέκου Χατζηκώστα «Σχεδία Μνήμης» από τις εκδόσεις Ars Poetica.


Οι εκδόσεις Ars Poetica σας προσκαλούν στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Αλέκου ΧατζηκώσταΣχεδία μνήμης” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ars Poetica.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 στις 19:00 στο Μπιστρό Cafe Baazar Παπαμάρκου 34-36 στην Θεσσαλονίκη, διπλά στην πλατεία Άθωνός.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), η Ελένη Τζαβέλλα (προϊσταμένη ΓΑΚ Ν. Ημαθίας) και ο Παντελής Τσαλουχίδης (φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας). Ο συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας θα μιλήσει για το έργο του και ο Σωτήρης Γάκος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.
Το βιβλίο
Το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα είναι μια λογοτεχνική καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Οι ιστορίες που περιέχει, δοσμένες με ιδιαίτερο χιούμορ αλλά και με την χαρακτηριστική ματιά του συγγραφέα-δημοσιογράφου, αναπαριστούν με μοναδικό τρόπο τις δεκαετίες '70-'80 και μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές τους όπως βιώνονται από πρωταγωνιστές-κατοίκους μιας επαρχιακής πόλης. Ιστορίες όπως η ίδρυση της οργάνωσης ΕΠΟΝ-Στέλιος Καζαντζίδης, η αντίδραση δυο συνδικαλιστικών φοιτητών στο επικείμενο “πραξικόπημα”, μια νεκρολογία σε μια εφημερίδα που καταλήγει σε μια εις βάθος δημοσιογραφική έρευνα ενός σημαίνοντος προσώπου μια επαρχιακής πόλης ή η αντίδραση του πρωταγωνιστή όταν διαβάζει τυχαία στην εφημερίδα για την αυτοκτονία μιας πρώην ερωμένης του μεταπλάθουν τη μνήμη του συγγραφέα συγκεράζοντας προσωπικές μνήμες και βιώματα σε ένα βιβλίο που μας προκαλεί αλλά και μας διασκεδάζει ανασύροντας δικές μας μνήμες από μια εποχή που πέρασε αλλά άφησε έντονο το στίγμα της στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Ο συγγραφέας
Ο ΑΛΕΚΟΣ Α. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ γεννήθηκε στη Βέροια το 1960. Είναι δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ». Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία εκτός εμπορίου: Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας (2003), Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον Εμφύλιο (2004), Η Ημαθία στον εμφύλιο (2006), Δυτικά του Αλιάκμονα (Διηγήματα 2012).
Έχει διακριθεί με Α' Έπαινο στον 4ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Δημήτριος Βικέλας» το 2011. Το διήγημά του «Η Κυριακή της... Ορθοδοξίας» που περιέχεται σε αυτήν την συλλογή διηγημάτων έχει αποσπάσει τον Β' Έπαινο του 6ο Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Δημήτριος Βικέλας» το 2014.
Η «Σχεδία Μνήμης» είναι ουσιαστικά η πρώτη του εντός εμπορίου συλλογή διηγημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου