Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΩΜΑΝΙΚΗΣ (ΒΛΑΧΙΚΗΣ) ΓΛΩΣΣΑΣ.
Κυκλοφόρησε  το  ΛΕΞΙΚΟ  ΑΡΩΜΑΝΙΚΗΣ (ΒΛΑΧΙΚΗΣ) ΓΛΩΣΣΑΣ των βλαχόφωνων Ελλήνων των  Μεγάλων  Λιβαδίων  Πάικου  Κιλκίς, της  δασκάλας Κούλας Λέντζιου-Τρίκου.
Στις  περίπου  χίλιες (1000) σελίδες του εμπεριέχει πρωτογενές υλικό με λέξεις που έχουν εκλείψει από το βλάχικο λεξιλόγιο. Πρόκειται για μια προσπάθεια διάσωσης του γλωσσικού θησαυρού που έχει τις ρίζες του στα βάθη των προηγούμενων αιώνων,  με αυστηρή καταγραφή του λεξιλογικού πλούτου που χάνεται. Δίνεται η δυνατότητα κατανόησης των μηχανισμών της γλώσσας και η επικοινωνιακή της διάσταση με μορφολογικές και πραγματολογικές πληροφορίες.
Πλούσιο σε υλικό και πρωτότυπο στη δομή του, ξεπερνάει την απλή παράθεση λέξεων με τη σημασία γραμμένη δίπλα τους και λειτουργεί ως οδηγός εκμάθησης της γλώσσας με απλά παραδείγματα και ευκολοδιάβαστο οδηγό προφοράς της γλώσσας σε ελληνικό και λατινικό αλφάβητο.
Ένα λεξικό που μπορούν όσοι δε γνωρίζουν βλάχικα να τα μάθουν, όσοι τα ξέχασαν να τα ξαναθυμηθούν, ενώ όσοι τα μιλούν θα συγκινηθούν.
Προλογίζουν οι: Ι.Ν. Καζάζης {Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας} και Σταμάτης Μπέης {Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών).
Αποτελεί προσωπική έκδοση.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Κούλα Λέντζιου – Τρίκου (Koula Lentziou- Trikou)
(Δαρδανελλίων 32, Κ.Τούμπα, Τ.Κ. 54454, Θεσσαλονίκη)

Τηλ. 2310-900139, κιν. 6976855033

 e-mail:  koulent@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου