Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΧΟΛΕΒΑ.




Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο «Μνήμες και ρίζες του χωριού μας» του Ηλία Χολέβα που οργάνωσε ο Επιμορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πετροχωρίου Αργιθέας του Ν. Καρδίτσας, που εξέδωσε το βιβλίο.
Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του αμφιθέατρου του Μεταξουργείου Νέας Ιωνίας Βόλου.
Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Έκτορα Νασιώκα (τ. Υπουργό Υγείας), από τον κ. Δημήτριο Γρίβα (φιλόλογο) και από τον κ. Αδάμο Μουζουρή (Δντή ‘’Αχιλοπούλειου’’ Λυκείου Τσαγκαράδας και Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας).
Συντονιστής της διοργάνωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Κουτσερής, κείμενα διάβασε η ηθοποιός κ. Κατερίνα Αντωνακάκη, ενώ μουσικά ακούσματα δημοτικών τραγουδιών, χάρισε με το βιολί του ο μουσικός Νίκος Θάνος.
Στο βιβλίο γίνεται ιστορική αναδρομή για την περιοχή των Αγράφων και της Αργιθέας, αποτυπώνει τις Διοικητικές μεταβολές και τις απογραφές των κατοίκων των χωριών της περιοχής, από την απελευθέρωσή της (1881) μέχρι σήμερα, καταγράφει τα ήθη και έθιμα της Αργιθέας, τις ασχολίες των κατοίκων της, τα επαγγέλματά τους, τις θρησκευτικές τους εκδηλώσεις, τη διατροφή τους, τα τοπικά τους προϊόντα, και τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά.
Γίνεται επίσης αναφορά στο χωριό Πετροχώρι (Σπυρέλο), αποτυπώνοντας την ιστορία του χωριού, τα βιώματα των κατοίκων, τα τοπωνύμια, τις τοποθεσίες, τις εκκλησίες, τους προέδρους, τους δασκάλους, τους ιερείς και πολλά άλλα.
Ένα ειδικό κεφάλαιο του βιβλίο, καταγράφει το γενεαλογικό δέντρο, όλων των οικογενειών και όλων των κατοίκων του χωριού, από το 1830, (ημερομηνία που επέστρεψαν οι πρώτες οικογένειες, μετά την καταστροφή των χωριών της περιοχής από τον Μαχμούτ πασά της Σκόνδρας), μέχρι και σήμερα.
Στις 450 σελίδες του, περιλαμβάνεται πλήθος φωτογραφικό υλικό, από διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Το βιβλίο αυτό, είναι ένα διαχρονικό ντοκουμέντο, με την αναφορά στις ρίζες και στις παραδόσεις μας, στοιχεία που σήμερα, τα έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, είναι πηγή πληροφοριών για τους νεότερους και λεύκωμα αναμνήσεων για τους μεγαλύτερους. Θα αποτελεί μια παρακαταθήκη, τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις επόμενες γενιές.
Η εκδήλωση έγινε με τη στήριξη του Συλλόγου Αργιθεατών Βόλου, της Λέσχης Καρδιτσιωτών Ν. Μαγνησίας, της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Ν. Αγχιάλου και του Συλλόγου εν Θεσσαλία Οξυωτών Ν. Αγχιάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου