Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Συναντήσεις δημιουργικής γραφής για παιδιά διοργανώνει η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.


Επειδή το μόνο αντίδοτο στην κρίση είναι η παιδεία,
Και η παιδεία δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια,
η ΕΛΒΕ οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά κύκλους δημιουργικής γραφής
για παιδιά!!
Ελάτε να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε, να προβληματιστούμε και να συνθέσουμε τις δικές μας ιστορίες βγαλμένες μέσα από την ψυχή και τα όνειρα των παιδιών μας!
Η Δημιουργική Γραφή συνδέεται άμεσα με την έννοια της δημιουργικότητας, την ικανότητα να δημιουργείς, να φτιάχνεις κάτι από το τίποτα. Είναι μια άσκηση ελευθερίας που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην εκμάθηση δεξιοτήτων παραγωγής και συγγραφής λογοτεχνικών αλλά και κάθε άλλου είδους κειμένων και διάφορων εκπαιδευτικών πρακτικών και τεχνικών που στοχεύουν στην κατάκτηση συγγραφικών (κυρίως λογοτεχνικών) δεξιοτήτων.
«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και συνταγές για να γίνει κανείς συγγραφέας.  Αυτό που χρειάζεται είναι : 99% ταλέντο, 99% πειθαρχία και 99% δουλειά» (WilliamFaulkner).
Δημιουργική γραφή σημαίνει δημιουργικό σβήσιμο!!
Οι συγγραφικές πρακτικές βοηθούν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν με άμεσο τρόπο και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στη διαδικασία της λογοτεχνικής γραφής και γενικά της καλλιτεχνικής έκφρασης ως τρόπου με το οποίο τα άτομα δεν περιγράφουν απλώς το περιβάλλον τους, αλλά παρεμβαίνουν σε αυτό και το αναδημουργούν, π.χ. γράφω για την αυλή του σχολείου, στην ουσία σημαίνει δημιουργώ την αυλή του σχολείου μου, φτιάχνω την δική μου προσωπική εκδοχή για την αυλή του σχολείου  μου!
Η δημιουργική γραφή λοιπόν ανοίγει δρόμο στα παιδιά να συνθέσουν τις εμπειρίες ζωής με τις γνώσεις που αποκτούν στην εκπαίδευση, να συνδυάσουν την ατομική εμπειρία της σχολικής αυλής με τις σχολικές γνώσεις σε ένα φαντασιακό επίπεδο.
Οι συγγραφικές ασκήσεις καλλιεργούν το γλωσσικό γούστο, διαπλάθουν απαιτητικότερους αναγνώστες και εκλεπτύνουν την λογοτεχνική ανάγνωση.
Και για να θυμηθούμε τους στρατηγικούς στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ο επαρκής αναγνώστης είναι συστατική παράμετρος για τον ενεργό πολίτη του αύριο.
Μέσα από  Σεμιναριακό Κύκλο της Δημιουργικής Γραφής οι μικροί βιβλιοφάγοι κατακτούν με επιτυχία στόχους όπως :
  • την αναγνωστικής τους τεχνική και κατανόηση, δουλεύοντας απλά κείμενα στην αρχή με σταδιακή αύξηση των δυσκολιών.
  • Αναπτύσσουν και βελτιώνουν τον προφορικό τους λόγο, καθώς αποτελεί το μέσο συγκρότησης της κοινωνικής ταυτότητας αλλά και της θεμελίωσης και διατήρησης των κοινωνικών τους ρόλων στο πλαίσιο κάθε συνομιλιακής διεπίδρασης.
  • την παραγωγή γραπτού λόγου,αρχίζοντας από τη λέξη και φτάνοντας σταδιακά στην πρόταση (με τα βασικά στοιχεία της δομής της), στην παράγραφο και τέλος σε ολοκληρωμένο κείμενο,
  • την αυτοπεποίθησή τους ως προς τις μαθητικές διαδικασίες
  • την γνωριμία και την εξοικείωσή τους με λογοτεχνικά κείμενα και
  • τη συναισθηματική τους ενίσχυση.
Εκπαιδευόμαστε λοιπόν, πρώτα στον αυθορμητισμό, επιτρέποντας τις λέξεις να « βγουν» από μόνες τους. Έπειτα ταξιδεύουμε στο μαγικό κόσμο της δημιουργικής γραφής και στην τέχνη της επινόησης μας ιστορίας. Εμφυσούμε ζωή στους ήρωές της και εξερευνούμε τα συναισθήματα και τις δράσεις τους.
Συνοψίζοντας, με όλα τα παραπάνω τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τη βιωματική εμπειρία καταφέρνουν να ξεκλειδώσουν και να αναπτύξουν τα κομμάτια της φαντασίας τους και να γίνουν μικροί, δημιουργικοί συγγραφείς, συνθέτοντας το δικό τους διήγημα, το δικό τους παραμύθι, τη δική τους ιστορία, ακόμη και το δικό τους ποίημα!!

  • Οι συναντήσεις θα διεξάγονται ημέρα Κυριακή στα γραφεία της ΕΛΒΕ, Τσιμισκή 128, 2ος όροφος .
  • H δημιουργική γραφή θα ολοκληρωθεί σε 2 κύκλους.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  μέχρι τις 16 Οκτ 2016  στα τηλέφωνα:


Παπαδανιήλ Ελπίδα : 6980137062
 Φαχαντίδου Άννα, Πρόεδρος ΕΛΒΕ    :    6944.311.015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου