Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ.





Η Διεθνής Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε συνεργασία με την   Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών   θα πραγματοποιεί  στην αίθουσα της τελευταίας (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας) σεμινάρια φιλοσοφικού στοχασμού που θα περιλαμβάνουν ενότητες  τόσο καθαρής φιλοσοφίας, όσο και ενότητες που θα αναφέρονται στο πεδίο της  θεωρίας και Ιστορίας  της τέχνης και λογοτεχνίας ή στην κοινωνιολογική προσέγγιση ζητημάτων  φιλοσοφίας και τέχνης.  Πρόθεση των οργανωτών είναι να αναπτύξουν τον προβληματισμό επί ζητημάτων που περιλαμβάνονται  τόσο στους βασικούς κλάδους της Φιλοσοφίας 
(Μεταφυσική, Γνωσιολογία, Αξιολογία, Ηθική, Αισθητική), στην Ιστορία της, στην Φιλοσοφία της Επιστήμης όσο και στη σύνδεσή της με θεμελιώδη ζητήματα και δημιουργίες στον χώρο της  τέχνης  και της λογοτεχνίας. Παράλληλα θα καταβάλλεται προσπάθεια σε όλα τα παραπάνω επιστημονικά και πνευματικά  πεδία να γίνεται συστηματική κοινωνιολογική προσέγγιση, ώστε να καταδεικνύεται ότι οι επιστημονικές και πνευματικές  δημιουργικές διεργασίες και αναζητήσεις έχουν πάντα και μια κοινωνική διάσταση, όπως και μια διάσταση εξουσίας. Θέλουμε δεν θέλουμε (κι ανεξάρτητα από  τι είδος κοινωνίας προτιμούμε) το πνεύμα  δεν δημιουργεί και κορυφώνεται ερήμην κοινωνικών δομών και  κοινωνικής δυναμικής, ή  και ερήμην μιας διάχυτης καθημερινής κουλτούρας   Βαθύτερος σκοπός  της καθιέρωσης αυτών των σεμιναρίων είναι να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνάμεων μας, στην ενίσχυση της Ανθρωπιστικής Παιδείας και του κριτικού πνεύματος στη χώρα μας, που δυστυχώς σήμερα πολλές φορές βάλλεται  από ένα στείρο τεχνοκρατισμό,  ένα χυδαίο οικονομισμό και  από κακές επιρροές που προέρχονται από τον κόσμο του θεάματος.
    Τα σεμινάρια θα είναι ανοικτά και θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα 7ΜΜ στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της ΕΕΛ (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας). Εισηγητές θα είναι διακεκριμένοι Παν/κοί, λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Μετά την εισήγηση θα ακολουθεί ανοικτός διάλογος. Η συμμετοχή των ακροατών (με ανάπτυξη κριτικού πνεύματος μέσω ερωτήσεων και τοποθετήσεων)  θα είναι σταθερός στόχος των οργανωτών. Οι Θεματικές Ενότητες και  τα θέματα των   εισηγήσεων θα γνωστοποιούνται από πριν σε όλους τους ενδιαφερομένους. Τέλος θα δίνονται και βεβαιώσεις παρακολούθησης.
    Την πρώτη Πέμπτη του Φεβρουαρίου 2018 (1/2/2018) το θέμα της εισήγησης θα είναι «Η Πολιτική Εξουσία και η Φιλοσοφία του Βυζαντίου». Ο Εισηγητής θα ανακοινωθεί έγκαιρα.
Επιστημονική Επιτροπή του Σεμιναρίου:
Φίλιππος Νικολόπουλος, Πανεπιστημιακός Πρόεδρος της Επιτροπής.
Δόκτωρ Κώστας Καλαχάνης, Γραμματέας της Επιτροπής.
Κων/ντίνος Νιάρχος, Καθηγητής φιλοσοφίας.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας  Ελληνικής φιλοσοφίας  Κων/ντίνος Νιάρχος  Καθηγητής φιλοσοφίας του Παν. Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Κώστας Καρούσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου