Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ HARVARD -ΕΛΗΞΕ





altΤο πανεπιστήμιο Harvard και η Έδρα Σεφέρη δημιούργησε την εκδοτική σειρά Harvard Early Modern and Modern Greek Library (ΗEMMGL) και θεσμοθετεί Διεθνές Βραβείο Ελληνικού Πολιτισμού που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε ποιητικά και πεζογραφικά έργα και σε δοκίμια-μελέτες.
Το βραβείο απευθύνεται σε συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Προϋπόθεση για τις δύο πρώτες κατηγορίες είναι το έργο να έχει γραφεί στην ελληνική. Για το Δοκίμιο το έργο θα πρέπει να αφορά τον ελληνικό πολιτισμό και να είναι γραμμένο στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά ή ιταλικά. Οι ενδιαφερόμενοι για το εφετινό βραβείο μπορούν να αποστείλουν τις υποψηφιότητές τους για έργα της τελευταίας διετίας ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 στον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Δημήτριο Γιατρομανωλάκη (Department of the Classics, 204 Boylston Hall, Harvard Yard, Harvard Universtity, Cambridge, Massachusetts 02138, USA). H απονομή θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Ο θεσμός προβλέπει βραβεία κατόπιν διαγωνισμού με έμφαση στους νέους λογοτέχνες και βραβεία που θα απονέμονται τιμής ένεκεν σε καθιερωμένους λογοτέχνες.
Την κριτική επιτροπή του βραβείου απαρτίζουν μέλη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της σειράς ΗEMMGL.
Στις προθέσεις της επιτροπής είναι, από το 2012, πρόσκληση των εννέα επικρατέστερων υποψηφίων του έτους να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό σε εκδήλωση στο Χάρβαρντ όπως και η δημοσίευση επιλογής από το έργο των βραβευμένων στη σειρά ΗEMMGL.
Από το 2012, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το πανεπιστήμιο θα θεσπίσει και βραβείο μουσικής-μουσικολογίας ενώ αργότερα προγραμματίζονται βραβεία για έλληνες δημιουργούς και σε άλλους τομείς της τέχνης και της επιστήμης.

14 σχόλια:

  1. Δε διευκρινίζεται αν τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή (κείμενα του Word), σε δεμένες εκτυπώσεις Α3 ή σε εκδοθέντα βιβλία.

    Θόδωρος Καλαμπούκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω στη διευκρίνηση που ζητάτε. Ελπίζω να βρω σύντομα τις συγκεκριμένες πληροφορίες που θα σας λύσουν τις απορίες. Αρκετές φορές οι ανακοινώσεις των διαγωνισμών είναι ελλειπείς. Εδώ όμως δε δίνουν και κάποιο τηλέφωνο, για να μπορεί να επικοινωνήσει ο ενδιαφερόμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε Ζαράρη.
    Θα ήθελα, αν μπορείτε, να με πληροφορήσετε αν για το πεζογραφικό έργο υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις σχετικά με το θέμα και τον αριθμό των σελίδων. Επίσης αν το έργο μπορεί να σταλεί με ηλεκτρονική μορφη.
    Ντένης Κονταρίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς, κύριε Κονταρίνη δεν μπορώ να σας απαντήσω, αυτή την ώρα, στις ερωτήσεις που υποβάλλατε. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στις πληροφορίες που δίνονται στην ανακοίνωση του διαγωνισμού, πράγμα που συμβαίνει και στα άλλα μπλογκ, τα οποία έχουν ανηρτημένη την προκήρυξη. Ελπίζω σύντομα να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κ. Ζαράρη
    Ευχαριστώ για την απάντησή σας
    Πρώτη φορά στην ιστοσελίδα σας την οποία βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα
    Θα ήθελα να σας έστελνα κι΄εγώ κάποιο γραπτό μου.
    Επίσης έχω για τρία χρόνια τώρα την ιστοσελίδα
    http://eftanhsa.blogspot.com
    Θα ήθελα αν έχετε την καλωσύνη να την επισκεφθείτε και να ακούσω μια γνώμη σας.
    Ευχαριστώ πολύ
    Ντένης Κονταρίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Βρίσκω πολύ όμορφη και προσεγμένη την ιστοσελίδα σας. Δεν ξεχνάτε τις πατρογονικές σας ρίζες και αυτές αναδεικνύετε με εικόνες και με την υπόκρουση των υπέροχων επτανησιακών τραγουδιών. Περιμένω να μου στείλετε κάποιο γραπτό σας μαζί μ' ένα βιογραφικό, μιας και έχετε κάνει μεγάλη διαδρομή στην τέχνη του λόγου έως τώρα, σαν δημοσιογράφος του εξωτερικού και συγγραφέας βιβλίων.

    Φιλικούς χαιρετισμούς από Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλή σας μέρα
    Θα μπορούσα να έχω αρχίσει να σας στέλνω αν είχα μια ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
    Η δική μου είναι
    denniskontarinis@yahoo.com
    Περιμένω και ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στείλτε τα κείμενά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: laskarisz@yahoo.gr

    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ.ΙΣΩΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ http://www.fas.harvard.edu/~modgreek/history.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη πληροφορία σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν κατάλαβα καλά δεν δέχονται στον διαγωνισμό έργα που δεν έχουν εκδοθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ίδιο κατάλαβα κι εγώ. Ο διαγωνισμός δεν αναφέρεται σε ανέκδοτα έργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ για την επικύρωση και συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα και ποιοτική ιστοσελίδα σας!
    Ωστόσο, πιστεύω ότι θα έπρεπε να μην υπάρχει ο συγκεκριμένος περιορισμός γιατί δεν υπάρχουν μόνο..." ψώνια". Διότι, το να εκδίδεις ένα έργο δεν θα έπρεπε να σημαίνει αυτόματα ότι είσαι ποιητής ή συγγραφέας, όπως συμβαίνει την τελευταία 20ετία (στην Ελλάδα τουλάχιστον)
    αλλά να κριθείς από έγκυρους και αξιόπιστους εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και, αν πραγματικά αξίζει το έργο, που σημαίνει ότι αφορά και άλλους, τότε να εκδίδεται.
    Δυστυχώς και σε αυτό το θέμα, η διαδικασία είναι αντίστροφη και πλήττεται τελικά η ποιότητα, αφού εκδίδονται πολλά έργα και ελάχιστα αξίζουν. Δεν συμφωνείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα προτιμούσα να μην απευθύνομαι σε κάποιον ανώνυμο, αλλά σε άτομο που αποκαλύπτει το όνομά του. Ωστόσο, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια σχετικά με το μπλογκ μου.
    Συμφωνώ πως οι εκδόσεις σήμερα είναι αρκετά εύκολες και όχι τόσο ποιοτικές. Σκέφτομαι όμως πως ακόμη και αν εκδίδονται μέτρια έργα, αυτό είναι προς όφελος της λογοτεχνίας. Αρκεί να ξέρει κανείς να επιλέξει τι ακριβώς τον εκφράζει και θέλει να διαβάσει.
    Πάντως, όπως λέτε, θα έπρεπε να μπει και κάποιος φραγμός στις εκδόσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων του πνεύματος που έχουν επιδείξει σημαντικό έργο στην πορεία τους. Όμως αυτό θα συγκρουόταν στα εμπορικά συμφέροντα των εκδοτικών οίκων και στο κατεστημένο προώθησης κάποιων ευνοουμένων τους συγγραφέων.
    Το "Παράθυρο στα όνειρα" είναι ανοιχτό για σας και γενικά για κάθε δημιουργό που θέλει να προβάλλει το έργο του.

    Σας ευχαριστώ για τη συνομιλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή