Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση σχετικά με κάποιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς


   Στο blog: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ» δεν πρόκειται να δημοσιευτούν ξανά προκηρύξεις και αποτελέσματα λογοτεχνικών διαγωνισμών, οι οποίοι διοργανώνονται από επιπόλαιους ανθρώπους, που δεν διαθέτουν την απαραίτητη σοβαρότητα για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας τέτοιας σημαντικής αποστολής που αναλαμβάνουν.
   Αν δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους στα λογοτεχνικά πράγματα, τότε ας μην επωμίζονται με τη διενέργεια διαγωνισμών, γιατί με την αμφιλεγόμενη εμπλοκή τους θολώνουν το «λογοτεχνικό τοπίο», ερήμην όσων αγωνίζονται να συνεισφέρουν με την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, προσδοκώντας τη συνεχόμενη, ανοδική λογοτεχνική παραγωγή και την ανακάλυψη νέων ταλέντων.
   Έτσι, λογοτεχνικοί διαγωνισμοί για τους οποίους δεν ανακοινώνονται τ’ αποτελέσματα πριν τις απονομές βραβείων ή σ’ εκείνους που στις προκηρύξεις αναγράφεται πως: «Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων», όχι μόνο δεν θα δημοσιεύονται σ’ αυτό το blog, αλλά θα ξεσηκώνουν δημοσίως τις διαμαρτυρίες μου.
   Περιπτώσεις συμμετεχόντων οι οποίοι ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικώς ότι παίρνουν κάποιο βραβείο ή έπαινο και δεν πρέπει να το πουν σε κανέναν για να μη μαθευτεί πως βραβεύονται, θυμίζει ένα "λογοτεχνικό υπόκοσμο", μια παρέα που σκοπό της έχει να μοιράζει τα βραβεία ανάλογα με τις κοινωνικές γνωριμίες και τα συμφέροντά της και όχι έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την πρωτοτυπία και τη λογοτεχνική πληρότητα των κειμένων που αποστέλλονται από τους συμμετέχοντες. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις όπου ανοίγονται οι φάκελοι με τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνιζομένων, πριν καν λήξουν οι προθεσμίες των διαγωνισμών, και στέλνονται από τους διοργανωτές ειδοποιήσεις μ’ επιστολές ή e-mail πως τελικά δόθηκε παράταση και ενημερώνουν τους συμμετέχοντες, αν θέλουν να πάρουν μέρος σε μια επικείμενη συλλογική έκδοση των διαγωνισμών.
   Όλα αυτά που προαναφέρθηκαν, αποδεικνύουν με τον κωμικοτραγικότερο τρόπο πως ορισμένοι χρησιμοποιούν τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ως εμπορικό κόλπο και εφαλτήριο στις προσωπικές φιλοδοξίες τους, προσπαθώντας ευτυχώς ματαίως ν’ ακούγονται στα λογοτεχνικά πράγματα. Δεν αναρωτήθηκαν ούτε μία φορά πόσο δυσκολεύουν το έργο των άλλων, των αληθινά ανιδιοτελών διοργανωτών και φορέων.Σκορπάνε τ’ αγκάθια στους όμορφους λογοτεχνικούς δρόμους κι ύστερα περιμένουν τις συμμετοχές όλων μας!

Εκ της διαχείρισης του blog

Λάσκαρης Π. Ζαράρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου