Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

"ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ" Από το Δημήτρη Μοράρο


          Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου παρουσιάζει το Ημερολογίου 2013, που εξέδωσε με 17 ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Μοράρου και θέμα «τα βότανα του Νοτίου Πηλίου», την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:00 η ώρα το βράδυ.
Το Ημερολόγιο θα παρουσιάσουν η Αγγελική Νικολάου, Φιλόλογος, Αρχειονόμος Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας, Υπ. Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Πέτρος Λόλας, σ. Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο  του ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ.
Παράλληλα στον εκθεσιακό χώρο του ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ θα υπάρχει έκθεση του ζωγράφου Δ. Μοράρου, με θέμα «Εγκώμιον Νοτίου Πηλίου» όπου περιλαμβάνονται και τα έργα του Ημερολογίου 2013.
Ο ζωγράφος Δημήτρης Μοράρος μετά την «ανάγνωση» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – με μια μεγάλη σειρά έργων, με την έκδοση Ημερολογίου 2011 από το Δήμο Σκιάθου, με την εικονογράφηση βιβλίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του- περνά απέναντι από την Σκιάθο στο «πολύφερνο» Πήλιο.
Στην περιοχή του Νότιου Πηλίου, περιοχή ιδιαίτερης μορφολογίας και κάλους, γεμάτη παιδικές αναμνήσεις.
Εκφράζοντας με λέξεις - εικόνες, την ταυτότητα του χώρου, μέσα από τις θάλασσες και τα αλιεύματα τα τοπία και τους ανθρώπους, τα δένδρα, τους θάμνους και τα αρωματικά βότανα, που κατά την γνώμη του, τα τελευταία δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον τόπο. Μια οσφρητική ταυτότητα!
Σε έργα μικρών διαστάσεων –μικτής τεχνικής–  που επιβάλει η ανάδειξη της άμεσης έκφρασης αφ’ ενός και η στενότητα της εποχής αφ’ εταίρου. Συμμετοχή, σ’ αυτή την επιβεβλημένη και κατευθυνόμενη κατάσταση, αλλά με ελπίδα και αισιόδοξη προοπτική, με την σκέψη ότι η Ελλάδα δεν είναι δεδομένο, αλλά πάντα να την ξανα-ανακαλύπτουμε και να στεκόμαστε απέναντί της ισότιμα, δυναμικά και δημιουργικά.
Ο λόγος στο Δημήτρη Μοράρο: «Το υλικό και τα θέματα αυτής της αναζήτησης –αφορμή για την έκθεση–  είναι τεράστιο. Σαν τα πρώτα μεζεδάκια από το πλούσιο τραπέζι. Αν κοιτάζουμε από το πρίσμα του Δημήτρη Δημητριάδη «ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, αυτό που λέμε Ελλάδα, πρέπει να το ξαναδούμε, να σταθούμε απέναντι σ’ αυτό σαν να μην ξέρουμε τίποτε και να τα ξαναανακαλύπτουμε», με φέρνει σε μια συνάντηση - ανάκλαση της παιδικής ηλικίας, σε καιρό διακοπών. Σε κάποιο παράδρομο της Μηλίνας, καθόταν ένας ξένος παραθεριστής και ζωγράφιζε. Τον παρατηρώ με μεγάλη έκπληξη και περιέργεια, πλησιάζοντας σιγά-σιγά όλο και πιο κοντά. Σχεδίαζε ένα δένδρο με σινική μελάνη.
Στέκομε απέναντι σ’ αυτό το δένδρο –τα δένδρα, τα αρωματικά φυτά, τα βότανα, τους κόλπους, τις αμμούδες, στην θάλασσα, τα καΐκια, τους ανθρώπους.  Στα σχήματα που τα περικλείουν στις μυρουδιές που τα καθορίζουν, στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτόν τον χώρο, τον καθιστούν ιδιαίτερο και μου δημιουργούν τόσα αισθήματα. Προσπάθεια αυτοαναφοράς και συνειδητοποίησης του χώρου που ζώ-ζούμε, που καταλαμβάνουμε.
Ξανα-συλλαβίζω τις λέξεις –με εικόνες– πιστεύοντας ότι θα ξαναβρεθούμε και θα ξανασυστηθούμε, κι’ ας πέρασαν τα χρόνια».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτά πρωί και απόγευμα. Η εκδήλωση τελεί υπό τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου