Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ «Ο ΤΡΟΜΑΡΑΣ» ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ.

                                               ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
                                               ΣΤΑΔΙΟΥ-ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ Ν. ΙΩΝΙΑ, ΤΗΛ. 6944388045

Βόλος  25-3-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέχρι τέλος Απριλίου θα συνεχίζονται οι παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής της Πειραματικής Σκηνής με το έργο «Ο Τρομάρας» του Γεωργίου Βιζυηνού για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η παράσταση  βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Γ. Βιζυηνού, που αποτελεί το πρώτο παιδικό διήγημα της ελληνικής λογοτεχνίας στη δημοτική και παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση.
Αυτό το παιδικό αριστούργημα του Βιζυηνού έμεινε άγνωστο για πολλά χρόνια πριν την πρώτη δημοσίευσή του στο περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων», το 1884, με το οποίο συνεργαζόταν στενά για τη δημιουργία ζωντανής παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Μεγαλωμένος ο ίδιος με την Παλαιά Παιδαγωγική, όπου τα παιδιά έπρεπε να αποστηθίζουν νερό ολάκερα κατεβατά γραμμένα σε γλώσσα που δεν την καταλάβαιναν ούτε οι μεγάλοι, τράβηξε πολλά για να μορφωθεί και να προκόψει. Έτσι σαν έγινε μεγάλος πια υπερασπιζόταν σ’ όλη του τη ζωή τα παιδιά και ήθελε να τα βοηθήσει στο δρόμο της μόρφωσης και της προκοπής. Γι’ αυτό μίλησε για τα παιχνίδια και τις εικόνες των παιδιών, τους χάρισε τραγούδια, ποιήματα και ιστορίες γραμμένες σε απλή, δημοτική γλώσσα για να την καταλαβαίνουν, να την αγαπούν και να βάζουν μέσα στην καρδιά τους ότι διαβάζουν σ’ αυτή τη γλώσσα ώστε να μην το ξεχνούν ακόμα κι όταν μεγαλώσουν. Ο Βιζυηνός τολμά σε μια εποχή που όλοι καταφρονούσαν την δημοτική γλώσσα, με το πρόσχημα της παιδικότητας του ήρωα να δώσει το διήγημα πέρα για πέρα στη δημοτική θεμελιώνοντας έτσι τη νέα παιδική λογοτεχνία.
«Ο Τρομάρας» μας περιγράφει την ιστορία ενός παιδιού που φοβόταν και τρόμαζε με το κάθε τι . Και όμως με τη σιδερένια του θέληση και την εξυπνάδα του κατάφερε να νικήσει το φόβο του και να γίνει φοβερός και τρομερός στους άλλους, αληθινός Τρομάρας, που και το ληστή έβαλε στο χέρι και την αρκούδα ξεγέλασε και στη σπηλιά κοιμήθηκε. Όμως είναι να γελάει και να απορεί κανείς μ’ αυτό το παιδί που τα πήγε τόσο καλά με τον εαυτό του που στο τέλος βγήκε νικητής κι έγινε μεγάλος και τρανός, γαμπρός του νομάρχη του τόπου. Σ’ αυτό όπως μας λέει ο ίδιος στο τέλος, τον βοήθησε η εξυπνάδα και όχι η δύναμη. Η προσπάθεια να αποδεχτεί το ελάττωμά του και η θέληση να το νικήσει. Το μήνυμα που ο συγγραφέας μεταδίδει στα παιδιά είναι πως τον φόβο εμείς τον γεννούμε με την ιδέα μας και πως σ’ όποιο κίνδυνο κι αν βρεθούμε, αν δεν φοβηθούμε θα τα βγάλουμε πέρα. Στα  χρόνια του Βιζυηνού που η Ελλάδα ήταν ακόμη μικρή και χρειαζόταν γενναίους μαχητές για να ξελευτερώσουν τους σκλαβωμένους τόπους της, τα ελληνόπουλα έπρεπε να μάθουν να μη φοβούνται τίποτα στη ζωή τους. Ας αναλογιστούμε τι πρέπει να μάθουν τα σημερινά ελληνόπουλα!
Το έργο παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά-κοστούμια Χριστίνας Δημητρίου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, στίχοι τραγουδιών Μαρία Κολίτσα, φωτογραφίες Χρήστου Κουζιώκα-BestInk, ζωγραφική σκηνικού Άκη Προφυλλίδη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι : Θάλεια Κόγκα, Σπύρος Χαλκιάς, Δημήτρης Πανταζής, Γιάννης Σεχίδης.


Παραστάσεις για τα σχολεία του Βόλου δίνονται στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» και για τα σχολεία εκτός της πόλης του Βόλου θα δίνονται στα Πολιτιστικά Κέντρα των Δήμων ή στις αίθουσες εκδηλώσεων των σχολείων, καθημερινές και ώρες μαθημάτων, μέχρι το τέλος Απριλίου. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση αξιώσεων και οι μαθητές που είναι εκτός Βόλου, χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς.


Πληροφορίες για κλείσιμο παραστάσεων στο τηλέφωνο 6944388045.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου