ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΣΤΑΔΙΟΥ – ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ Ν. ΙΩΝΙΑ – Τηλ: 6944388045
Βόλος 20- 5-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΑΧ! ΕΡΩΤΑ!» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από την Πειραματική Σκηνή.
Η Πειραματική Σκηνή κλείνει την φετινή θεατρική σαιζόν με την πέμπτη παραγωγή της, με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «ΑΧ! ΕΡΩΤΑ!».
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παράσταση που αποτελείται από αποσπάσματα θεατρικών κειμένων του συγγραφέα και παρουσιάζεται από τους μαθητές-ηθοποιούς του τμήματος των Βιωματικών Σεμιναρίων Θεάτρου.
Ο Federico Garcia Lorca γεννήθηκε στο Φοέντε Βακέρος της Γρανάδας. Γιος του κτηματία Φεντερίκο Γκαρθία Ροντίγκεθ και της δασκάλας Βεθέντα Λόρκα Ρομέρο. Τελειώνοντας τη μέση εκπαίδευση γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας για σπουδές φιλοσοφίας, φιλολογίας και Δικαίου. Και στο 1925 παίρνει δίπλωμα νομικής από το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Στα 1918, είκοσι χρονών, παρουσιάζεται στα γράμματα με το πρώτο του βιβλίο, ταξιδιωτικών εντυπώσεων, με τον τίτλο «Εντυπώσεις και Δοκίμια». Τρία χρόνια αργότερα, στα 1921, εκδίδεται στη Μαδρίτη το δεύτερό του βιβλίο και πρώτο ποιητικό, με τον τίτλο «Βιβλία ποιημάτων».
Ο Λόρκα σαν παιδί της ισπανικής υπαίθρου είναι ερωτευμένος με τα στοιχεία της φύσης, τον ήλιο, τον άνεμο, τα ποτάμια, τα λιόδεντρα και τη σελήνη.
Αυτά αντικρίζει, αυτά βιώνει. Κάτι γλυκό και τρυφερό και ανάλαφρο διαποτίζει την παιδική ψυχή του στην εξοχή. Κάτι σαν μια αόριστη και ήρεμη ευτυχία ανάμικτη με μιαν απέραντη θλίψη τρυφερή. Και οι παραστάσεις αυτές και τα συναισθήματα λίγο- λίγο μονιμοποιούνται στην ψυχή του και η ευαισθησία εξειδικεύεται. Και αποβαίνουν βιωματικές υποδοχές ή βιωματικές προσλαμβάνουσες. Υπάρχει και το βίωμα του έρωτα. Η αβυσσαλέα μέθη των αισθήσεων. Ρίχνεται σ’ αυτήν με πόθο. Μας το αποκαλύπτει ο ίδιος: «Όλη μέρα εργάζομαι για την ποίηση μου, με δραστηριότητα εργοστασίου. Έπειτα ορμάω σαν άντρας, σαν γνήσιος ανταλούζος στο όργιο της σάρκας και του γέλιου».
Ο Λόρκα δεν είναι απολίτικος ποιητής. Αν και παιδί πλούσιας οικογένειας, ο πατέρας μεγαλοκτηματίας, δεν ανήκε ούτε στην αντίδραση, ούτε στη συντήρηση. Ο Λόρκα ήταν προοδευτικός. Από παιδί αισθανόταν πως είναι στο πλευρό του λαού. Από παιδί στο χωριό του, ερχόταν σε επαφή, κι αυτός με τα παιδιά των χωρικών. Και αντίκριζε τη λαϊκή φτώχεια και τη λαϊκή αθλιότητα.
«Πολλές φορές όταν βλέπω τι συμβαίνει στον κόσμο αναρωτιέμαι: γιατί γράφω; Και όμως χρειάζεται η δουλειά. Να δουλεύουμε και να βοηθάμε. Να δουλεύουμε έστω κι αν στοχαζόμαστε πως η δουλειά μας είναι μάταιη. Να δουλεύουμε για διαμαρτυρία. Γιατί η εσωτερική μας παρόρμηση θα ήταν κάθε μέρα να κραυγάζουμε στον κόσμο πως είναι γεμάτος αδικίες και κάθε είδους αθλιότητες. Διαμαρτύρομαι, διαμαρτύρομαι, διαμαρτύρομαι».
Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σολ» καταδικάζει το αισθητικό δόγμα «η τέχνη για την τέχνη» και διαλαλεί: «Στην δραματική αυτή στιγμή του κόσμου ο καλλιτέχνης πρέπει να κλαίει και να γελάει με το λαό του». Σ’ ερώτημα του δημοσιογράφου για την «μετά θάνατο ζωή» ανάμεσα στ΄ άλλα είπε: «Θέλω να είμαι καλός. Η ποίηση εξυψώνει. Και όταν είμαι καλός και στο γάιδαρο και στο σοφό πιστεύω πως αν υπάρχει κάτι μετά το θάνατο, θα έχω την χαρούμενη έκπληξη να βρεθώ εκεί. Όμως ο πόνος του ανθρώπου και η αδικία που εξακολουθεί να υπάρχει στον κόσμο μου απαγορεύουν, σαν άνθρωπο γνωστικό και σκεπτόμενο, να μετακομίσω το σπίτι μου στ΄ άστρα!».
Τον Απρίλη του 1936 ο Λόρκα υπογράφει, με άλλους Ισπανούς συγγραφείς, μανιφέστο για την ειρήνη. Την ποίηση κοινωνικής διαμαρτυρίας του Λόρκα αποτελούν τα ποιήματα για την Αμερική και πολλά θεατρικά του έργα.
Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, επιλογή κειμένων Έφη Σταυροθεοδώρου, σκηνικά Γεωργία Καλπύρη, κοστούμια Χριστίνα Δημητρίου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, βοηθός σκηνοθέτη Συνοδή Φουκαλά.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Χαρούλα Νικολάου, Κατερίνα Βαϊράμη, Εύη Σαμαρά, Θάλεια Κόγκα, Βασίλης Νικολάου, Άννα Παρασκευά, Δημήτρης Ντούκας, Βανέσα Αναστασοπούλου, Άγγελος Βρυώνης, Μαρία Κολίτσα, Ευαγγελία Χαρίτου, Τάκης Ρεζάν, Χρήστος Καρδαράς, Μαρία Μπουρμπούλια, Συνοδή Φουκαλά, Στράτος Μεγκές.
Το έργο θα παρουσιαστεί για έξη μόνο παραστάσεις και συγκεκριμένα:
Παρασκευή 24, Σάββατο 25, Κυριακή 26, Παρασκευή 31 Μαΐου και Σάββατο 1, Κυριακή 2 Ιουνίου στην ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΑΓΡΙΑΣ στις 9.00 μ.μ.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5€.
Η παράσταση γίνεται με την συνεργασία του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων.
Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Αποφοίτων Παιδοπόλεων και το Λαογραφικό Μουσείο Σούρπης για την βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της παράστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου