Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΕΙΟΥ 1ου Δ.Σ. Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Είναι κοινά παραδεκτό σήμερα πως το σύγχρονο σχολείο δεν είναι μόνο τόπος που τα παιδιά έρχονται να κατακτήσουν τη γνώση και να πάρουν τη σωστή διαπαιδαγώγηση. Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να είναι ταυτόχρονα ένα κύτταρο ζωντανό μέσα στη μικροκοινωνία που υπάρχει, να αφουγκράζεται τα προβλήματά της, να προσπαθεί να δώσει λύσεις. Ακόμα θα πρέπει να αναλαμβάνει δράσεις που σκοπό θα έχουν την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου όχι μόνο των μαθητών άλλα κι όλης της κοινωνίας.
   Κάτω από αυτό το πρίσμα και στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης τρεις τάξεις του σχολείου μας ασχολήθηκαν φέτος με την καταγραφή της ιστορίας του. Η προσπάθεια ξεκίνησε με τη συνεργασία που είχε ο Διευθυντής  του Σχολείου Κύριος Ιωάννης Φραγγογιάννης με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ). Σκοπός της συνεργασίας είναι να αξιοποιηθεί το αρχειακό υλικό του σχολείου μας που βρίσκονταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο σε αρχειοθήκες του σχολείου.
    Πράγματι, η Διευθύντρια των ΓΑΚ κυρία Πρασά  Αννίτα, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σχολείου και για αρκετές ημέρες μας επισκέφθηκε με την ομάδα της, που απαρτίζεται από τις κυρίες Αγγελική Νικολάου, Άλκηστις Σανιδά και Βάια Καλαντζή .Με επιμέλεια και μεράκι ασχολήθηκαν λεπτομερειακά για την καταγραφή και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού. Στη συνέχεια με πράξη παραλαβής και παράδοσης ο Διευθυντής παρέδωσε το παραπάνω υλικό στα ΓΑΚ όπου θα συντηρηθούν και θα φυλάσσονται στο μέλλον με ασφάλεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία.
   Ταυτόχρονα τρεις τάξεις του σχολείου, η Γ΄ τάξη με υπεύθυνη, την κυρία Όλγα Τούρνα, η Ε΄ τάξη με υπεύθυνο, τον κύριο Δημήτριο Σαματά και η ΣΤ΄ τάξη με υπεύθυνη, την κυρία Ελένη Σαμακοβλή, ξεκίνησαν από τη δική τους πλευρά την καταγραφή της ιστορίας του. Η αρχή έγινε με την ενημέρωση του αρχειακού υλικού που έκαναν οι υπάλληλοι των ΓΑΚ. Στην ενημέρωση αυτή συμμετείχαν ο Διευθυντής, οι δάσκαλοι του σχολείου αλλά και ο συντοπίτης μας κ. Γεωργίου Διονυσίου ο οποίος ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα μας και  μας βοήθησε αρχικά εμπλουτίζοντας τις πηγές μας βιβλιογραφικά με συγγράμματα δικά του και άλλων συντοπιτών μας συγγραφέων.
    Κατόπιν αυτού καλέσαμε τον κύριο Γ. Διονυσίου στο σχολείο στις 15 Φεβρουαρίου 2013 όπου διηγήθηκε στους μαθητές αναμνήσεις του αλλά και με απλά και άμεσα λόγια παρουσίασε πολλά ιστορικά στοιχεία από το προσωπικό του αρχείο για το σχολείο μας. Ευτυχής συγκυρία είναι ότι  και ο ίδιος ήταν μαθητής και παιδί διδασκάλων που δίδαξαν από τους πρώτους σ’ αυτό. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι άκουσαν τη διήγησή του με μεγάλο ενδιαφέρον και ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις που πραγματικά εξέπληξαν όλους.  Δύο μήνες αργότερα μας παρέδωσε ιδιόχειρο δεκατετρασέλιδο κείμενο με στοιχεία που συνέλεξε και κατέγραψε ο ίδιος.
  Με την εποπτεία της κυρίας Όλγας Τούρνα συγκεντρώθηκε από τους μαθητές μεγάλο φωτογραφικό υλικό που αφορά το σχολείο μας. Αυτό δόθηκε στον κύριο Γεώργιο Ταβέλη, πρόεδρο του ΦΙΛΛΟΠΡΟΟΔΟΥ Συλλόγου Νέας Αγχιάλου, ο οποίος το επεξεργάστηκε και μας το επέστρεψε σε ψηφιακή μορφή. Είναι γνωστό σε όλη την τοπική κοινωνία της Ν. Αγχιάλου και όχι μόνο η πολιτιστική δράση και ο ζήλος με τον οποίο χειρίζεται τα τοπικά ζητήματα ολόκληρος ο πολιτιστικός σύλλογος και ιδιαίτερα ο κύριος Γ. Ταβέλης. Έτσι και στο δικό μας κάλεσμα ανταποκρίθηκε άμεσα και με συνέπεια.  Στις 21 Φεβρουαρίου 2013 επισκέφθηκε το σχολείο μας και, κάνοντας σχετική εισήγηση, παρουσίασε στους μαθητές των τριών τάξεων όλο το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε προσφέροντάς μας χωρίς δεύτερη σκέψη και το συγκεντρωμένο φωτογραφικό υλικό του συλλόγου. Η πράξη του αυτή είναι για μας ανεκτίμητη. Η παρουσίαση έκλεισε με ερωτήσεις που του απηύθυναν οι μαθητές, ενώ ο ενθουσιασμός τους έφτασε για άλλη μια φορά στα ύψη.
   Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013 μας επισκέφθηκαν έξι παλιοί μαθητές του σχολείου και έδωσαν συνέντευξη στους τωρινούς μαθητές. Η επιλογή τους έγινε με βάση την ηλικία τους για μπορέσουν οι μαθητές να ενημερωθούν, να συγκρίνουν, να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να μάθουν γεγονότα και καταστάσεις που συνέβησαν στο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί. Συγκεκριμένα καλεσμένοι μας ήταν οι εξής: α) Γεώργιος Μπουρτζής, πρώην πρόεδρος κοινότητας Νέας Αγχιάλου, β)Νικόλαος Στάνιος, δημοτικός σύμβουλος δδ Νέας Αγχιάλου, γ) Πόπη Βίγλα, νοικοκυρά, δ) Στέλιος Δράγνης, δημοτικός υπάλληλος, ε) Σμαρώ  Ερρινάκη, νοικοκυρά και στ) Θωμάς Γιαννακός, εστιάτορας. Η συνέντευξη βιντεοσκοπήθηκε με τη βοήθεια του κ. Γ. Ταβέλη και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε θερμά. Οι ερωτήσεις επιλέχθηκαν από σχετικό ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε για να απαντηθεί γραπτά από παλιούς μαθητές. Αναφέρουμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας αρκετό αριθμό συμπληρωμένων γραπτών ερωτηματολογίων. Όλα κύλισαν ομαλά και σίγουρα πρέπει να αναφέρουμε τη συγκίνηση και τα ευχάριστα συναισθήματα που ένιωσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι ανεξαιρέτως.
    Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ο κ. Σαματάς Δημήτρης και οι μαθητές του (Ε’ τάξη) ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το υλικό που αφορά το συσσίτιο και το νυχτερινό σχολείο. Με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τις υπεύθυνες κυρίες των ΓΑΚ με θέμα «Το εκπαιδευτικό δράμα για την τοπική ιστορία» για τη ΣΤ’ τάξη, επισκεφθήκαμε εναλλάξ οι δύο τάξεις τα ΓΑΚ την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013. Η μεν Ε΄ τάξη με το δάσκαλό της  Σαματά Δημήτριο, μελέτησαν πιο σφαιρικά το αντικείμενο που επεξεργάζονται όλο αυτό τον καιρό, η δε ΣΤ΄ τάξη με τη δασκάλα  Ελένη Σαμακοβλή πραγματεύτηκαν το θέμα του προγράμματος μπαίνοντας μέσα από ρόλους στη θέση των προσφύγων πολέμου, όπως συνέβη και στους αυτόχθονες Αγχιαλίτες. Ο άλλος σημαντικός σκοπός της επίσκεψής μας στα ΓΑΚ ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά το χώρο που στο εξής θα φιλοξενεί το πιο σπουδαίο κομμάτι του σχολείου μας, την κληρονομιά μας! Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Αννίτα Πρασά και Αγγελική Νικολάου για τη φιλοξενία τους και το σπουδαίο έργο που επιτελούν!

    Παράλληλα οι μαθητές της  ΣΤ΄ τάξης με τη δασκάλα τους Σαμακοβλή Ελένη κατέγραψαν  χειρόγραφα την ιστορία του σχολείου μελετώντας τμηματικά το αντίστοιχο αρχειακό υλικό. Πολλές ώρες του μαθήματος έχουν διατεθεί για να καθαριστούν και να καταγραφούν τα εποπτικά μέσα και βιβλία του σχολείου που φυλάσσονταν στο υπόγειο του κτιρίου. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και με ιστορική, λαογραφική σημασία, με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη καλύτερης μεταχείρισης και φύλαξής τους. Με τις απαραίτητες ενέργειες του Διευθυντή μας κυρίου Γιάννη Φραγγογιάννη, εξασφαλίστηκαν τα χρήματα από το Δήμο Βόλου για την αγορά υλικών και χάρη στην εθελοντική και αφιλοκερδή προσφορά εργασίας των μελών  του Φιλοπρόοδου Συλλόγου να κατασκευαστούν ωραίες προθήκες για τη φύλαξή τους. Το σημαντικό όμως είναι, ότι η δεύτερη αίθουσα του υπογείου έχει  ήδη αξιοποιηθεί και λειτουργεί πια σαν «το μουσείο του σχολείου μας». Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες  που πραγματοποιήθηκαν κατά την σχολική χρονιά που διανύσαμε θα παρουσιαστούν  από τους μαθητές μας σε εκδήλωση που θα γίνει στο προαύλιο του σχολείο ανοιχτή στο κοινό την Τετάρτη   12 Ιουνίου και ώρα 20.00 γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο και τα 100 χρόνια λειτουργίας του σχολείου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου