Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πρόγραμμα εκδρομής Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου για Δαλματία



ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ
ΔΥΡΡΑΧΙΟ – ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ – ΖΑΝΤΑΡ – ΣΠΛΙΤ
 ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ – ΟΠΑΤΙΑ
Ημέρες 7
2 – 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Κροατία…πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, μεσογειακό ταμπεραμέντο, πόλεις με αυθεντική κουλτούρα, ιστορικά θεματικά, υποδομή που βελτιώνεται συνεχώς, φιλικό περιβάλλον και οικονομικά προσιτή η Κροατία ανεβαίνει ραγδαία στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων. Η Κροατία απλώνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Αδριατικής. Ξεκινάει από τη Δαλματία, μία στενή λωρίδα γης στο νότο που χωρίζεται από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη από την οροσειρά των Δηναρικών Άλπεων, οι απολήξεις των οποίων ευθύνονται για τη δαντελωτή εμφάνιση των ακτών.
Οι ιστορικές πόλεις είναι το μεγάλο ατού της Κροατίας. Αρχοντιά είναι η λέξη-κλειδί. Ο ανυποψίαστος ταξιδιώτης ξαφνιάζεται με το πόσο βαθιά ευρωπαϊκή είναι η κουλτούρα τους: σιγοπίνεις το καφέ σου σε πέτρινες πλατείες, δίπλα σε μεσαιωνικά ή αναγεννησιακά κτίρια, ενώ πιο κάτω κάποιοι έφηβοι προσπαθούν να σκέιτμπορντ…
Οι άνθρωποι κουβαλούν τις μνήμες του πολέμου όσο και οι υποδομές, αλλά πλέον έπειτα από εννιά χρόνια μετά την παύση του πυρός οι ζημιές αποκαθίστανται με ραγδαίους ρυθμούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
1η μέρα: ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (823 ΧΛΜ)
          Συγκέντρωση στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου το πρωί στις 5 και αναχώρηση για το Βελιγράδι με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση και γεύμα (έξοδα ατομικά). Άφιξη στο Βελιγράδι το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας , δείπνο σε εστιατόριο και διανυκτέρευση.

2η μέρα: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (Γύρος πόλεως) – ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ (550 ΧΛΜ)
          Μετά το πρωινό ο ξεναγός μας θα μας δείξει τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Σερβίας. Θα ξεκινήσουμε από το φρούριο Καλέμεγκταν χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Σάββα και Δούναβη, τον πύργο Nebosja, που ήταν η φυλακή και ο τόπος θανάτου του Ρήγα Φεραίου και θα συνεχίσουμε με τις εκκλησίες Ruzica και Αγία Παρασκευή.
          Θα δούμε ακόμα την πλατεία Δημοκρατίας, το Εθνικό θέατρο, τον Ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων, το μνημειακό κέντρο του Τίτο αφιερωμένο στον μεγάλο ηγέτη, το Δημαρχείο και το Κοινοβούλιο.
          Μετά το πέρας της ξενάγησης αναχωρούμε για την πρωτεύουσα της Σλοβενίας την Λουμπλιάνα όπου θα φτάσουμε αργά το απόγευμα.
          Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ελεύθερος χρόνος για να γνωρίσουμε την όμορφη πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η μέρα: ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ – ΟΠΑΤΙΑ – ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ – ΖΑΝΤΑΡ (περιοχή)
          Πρωινό ώρα 7.30 και αναχώρηση για την Οπατία, η οποία αποκαλείται και “Νίκαια της Αδριατικής”. Άφιξη περίπου στις 10.30. Το τουριστικό θέρετρο πήρε το όνομά του από ένα αβαείο Βενεδικτίνων του 14ου αιώνα, γύρω από το οποίο χτίστηκε ένα χωριό. Στη θέση του μοναστηριού σήμερα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου που χτίστηκε το 1506 και επεκτάθηκε το 1937.
Το 1944 ο Χιγκίνιο Φον Σκάρπα έχτισε τη βίλα Ατζιολίνα μέσα σε πάρκο και περιποιημένους κήπους, που σύντομα έγινε τόπος παραθερισμού των εστεμμένων.  Λίγα χρόνια αργότερα έμεινε εδώ η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Μαρία Άννα και την ακολούθησαν πολλοί αυλικοί. Τότε χτίστηκαν και άλλα πολυτελή ξενοδοχεία και βίλλες, και στα τέλη του 19ου αιώνα, η μικρή πόλη έγινε δημοφιλές θέρετρο.
          Ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ έχτισε επίσης μια έπαυλη εδώ, όπου περνούσε μεγάλο μέρος του χειμώνα, απολαμβάνοντας το ήπιο κλίμα. Σήμερα η ακτή είναι γεμάτη με πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες των τελών του 19ου αιώνα μέσα σε πάρκα και κήπους.
          Επόμενος σταθμός μας οι Λίμνες Πλίβιτσε. Ο Εθνικός Δρυμός των Λιμνών Πλίβιτσε, στην καρδιά της Κροατίας, ιδρύθηκε το 1949. Πρόκειται για μια έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλυμμένη με λίμνες και δάση, που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1979.
          Ο δρυμός είναι ιδιαίτερα γνωστός για τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του. Μέσα στο πάρκο υπάρχουν 16 λίμνες και οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν τα μονοπάτια  κατά μήκος των ακτών ή να περάσουν από τα γεφυράκια. Ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μεταφέρουν τους επισκέπτες στην αρχή των μονοπατιών του δρυμού. Η όλη περιήγηση των λιμνών διαρκεί 2 ώρες (εισιτήριο εισόδου έξοδα ατομικά).
          Συνεχίζουμε την πορεία μας με τελικό προορισμό για σήμερα το Ζαντάρ. Η πόλη αυτή ήταν πρωτεύουσα της Δαλματίας και σήμερα είναι το κέντρο της περιοχής. Μια πόλη με πλούσια κληρονομιά παγκόσμιας σημασίας . Ρωμαϊκά ανάκτορα του 1ου αιώνα, καθεδρικοί ναοί του 9ου , 11ου και 13ου αιώνα, τείχη που περικυκλώνουν την πόλη από το 16ο αιώνα, πολλά παλάτια, βίλλες και ιστορικά μνημεία.
Θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην όμορφη πόλη. Στην περιοχή του Φόρουμ θα δούμε τον μαγευτικό καθεδρικό ναό της Αγίας Αναστασίας. Ιδρύθηκε από τους Βυζαντινούς τον 9ο αιώνα και ξανακτίστηκε σε ρομανικό ρυθμό το 12ο – 13ο αιώνα. Η αρμονική πρόσοψη με τις 3 πύλες (ολοκληρώθηκε το 1324 ) χωρίζεται στη μέση οριζοντίως, με το άνω τμήμα της να κοσμείται με αψίδες, κίονες και 2 θαυμάσιες ροζέτες. Η κεντρική πύλη κοσμείται με αγάλματα. Στην κορυφή θα δείτε ένα ανάγλυφο του Ευαγγελισμού. Στις πλευρές του υπερυψωμένου πρεσβυτερίου υπάρχουν ξυλόγλυπτα στασίδια, έργο του Βενετού Ματέο Μοροντσόνι (αρχές του 15ου αιώνα). Από κάτω, μια μικρή σαρκοφάγος περιέχει τα λείψανα της Αγίας Αναστασίας.
          Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που αργότερα πήρε το όνομά του ιδρυτή της, επισκόπου Δονάτου, είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής στη Δαλματία. Χτίστηκε στις αρχές του 9ου αιώνα πάνω στο πλακόστρωτο του πρώην Ρωμαϊκού Φόρουμ και έχει κυκλικό σχήμα, με τρείς κυκλικές πτέρυγες. Μέσα υπάρχει ένας γυναικωνίτης που απλώνεται κυκλικά και σχηματίζει έναν επάνω όροφο. Ο Άγιος Δονάτος δεν χρησιμοποιείται σαν εκκλησία από το 1797, αλλά λόγω της καλής ακουστικής του συχνά δίνονται εδώ συναυλίες.
          Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο μας που βρίσκεται στο Μπίογκραντ. Τακτοποίηση, δείπνο και ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

4η μέρα: ΖΑΝΤΑΡ – ΤΡΟΓΚΙΡ - ΣΠΛΙΤ – ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ (περιοχή Trebinje)
          Πρωινό και αναχωρούμε για το Σπλίτ. Καθ' οδών θα επισκεφτούμε τοΤρογκίρ, ένα νησάκι, απέναντι από την ηπειρωτική χώρα. Είναι ένα από τα στολίδια των Δαλματικών Ακτών. Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν εδώ το 380 π.Χ. Και ίδρυσαν την οργανωμένη πόλη Τραγίριο. Το Τρογκίρ το 1997 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των μνημέιων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.
          Στη συνέχεια άφιξη στο Σπλίτ, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Αδριατικής. Η πόλη βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε μια ψηλή χερσόνησο και αγναντεύει τη θάλασσα της Αδριατικής γεμάτη μεγαλοπρέπεια. Χτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής αποικίας του 4ου π.Χ. αιώνα, την Ασπάλαθο, είναι η πόλη που ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός επέλεξε ως τόπο διαμονής του. Το υπέροχο ανάκτορό του χτισμένο με θέα στο λιμάνι, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μνημεία της πόλης.
          Θα περπατήσουμε στο ιστορικό κέντρο της παλιάς μεσαιωνικής πόλης, για να ανακαλύψουμε καθεδρικούς ναούς, μοναστήρια, αρχαίους ναούς και μπαρόκ κτίσματα που μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας τη γοητεία του διαφορετικού.
          Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας με τελικό προορισμό για σήμερα το “καμάρι της Δαλματίας” , το Ντουμπρόβνικ, κέντρο ενετικής διοίκησης για πολλά χρόνια με έντονο βενετσιάνικο χαρακτήρα. Το Ντουμπρόβνικ, πάνω στα κρυστάλλινα νερά της Αδριατικής, ήταν, μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος το 1991, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη Δαλματία. Φημιζόταν για τα μνημεία, τα εξαιρετικά τείχη και τη φιλόξενη ατμόσφαιρά του.
Σύμφωνα με τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο, η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από πρόσφυγες της Ρωμαϊκής Επιδαύρου (σημερινό Τσάβτατ). Πέρασε διαδοχικά στους Βυζαντινούς, τους Βενετούς (1205 – 1358) και τους Ούγγρους και απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά το 1382, όταν ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Ραγούζας.
Το 15ο και το 16ο αιώνα ο στόλος του Ντουμπρόβνικ αριθμούσε 500 πλοία. Οι τέχνες άκμαζαν και η ευημερία της πόλης επηρεάστηκε σημαντικά από την ανακάλυψη της Αμερικής και των νέων εμπορικών οδών. Μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης ξανακτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1667.
Από το φθινόπωρο του 1991 ως το Μάιο του 1992 το Ντουμπρόβνικ βομβαρδιζόταν ανηλεώς από το γιουγκοσλαβικό στρατό. Τουλάχιστον τα μισά σπίτια και όλα τα μνημεία βομβαρδίστηκαν. Ο πόλεμος επηρέασε και την οικονομία της πόλης. Μόνο μετά τη συνθήκη του Έρντουντ, το 1995, άρχισε η ζωή να επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς της. Η ΟΥΝΕΣΚΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησαν μια ειδική επιτροπή για την ανοικοδόμηση της πόλης και σε εντυπωσιακά μικρό χρονικό διάστημα οι περισσότερες ζημιές αποκαταστάθηκαν. Το Ντουμπρόβνικ επανέκτησε το παλιό μεγαλείο του και ο τουρισμός ανθεί και πάλι.  
          Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας (28 χιλιόμετρα από την πόλη), δείπνο, διανυκτέρευση.

5η μέρα: ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ
          Πρωινό και όλη η μέρα αφιερωμένη στις ομορφιές του Ντουμπρόβνικ. Εντυπωσιακά κάστρα, εκκλησίες, μοναστικά συμπλέγματα και ανάκτορα με βενετσιάνικη φινέτσα στολίζουν αυτή την πόλη. Το Ντουμπρόβνικ ιδρύθηκε με την ονομασία Ραγκούσα ή Ραγκούσιουμ τον 7ο μ.Χ. αιώνα από Ρωμαίους πρόσφυγες που έφτασαν εκεί, κυνηγημένοι από ορδές Αβάρων και Σλάβων. Σύντομα μια αποικία Σλάβων στήθηκε δίπλα στο Ραγκούσιουμ και από τότε το Ντουμπρόβνικ(που πήρε το όνομά του από τη Σερβοκροατική λέξη Ντούμπραβα, που σημαίνει μικρό δάσος) αποτελεί τη διαχρονική γέφυρα επικοινωνίας και συνεννόησης των δύο πολιτισμών.
          Θα επισκεφτούμε το Πρυτανικό μέγαρο  στις αίθουσες του οποίου φιλοξενείται  το Μουσείο του Ντουμπρόβνικ που παρουσιάζει την ιστορία της πόλης μέσα από έπιπλα, πίνακες Βενετών και Δαλματών καλλιτεχνών, μέτρα και σταθμά όπως το περίφημο «χέρι του Ντουμπρόβνικ» και νομίσματα από το 1305 εως το 1803. Περισσότερα από 15000 αντικείμενα εκτίθενται, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες περιόδους καλλιτεχνικής και εμπορικής ακμής της πόλης. Υπάρχουν πολλές στολές που φορούσαν οι κυβερνήτες και οι ευγενείς. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πορτρέτα επιφανών ανδρών που έζησαν στο Ντουμπρόβνικ, η ιστορία των οποίων συμπληρώνεται με θυρεούς και αναμνηστικά μετάλλια.
          Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο Καθεδρικός Ναός και το Θησαυροφυλάκιο του. Ο ναός κτίστηκε μετά το σεισμό του 1667 από τους Ρωμαίους αρχιτέκτονες Αντρέα Μπουφαλίνι και Πάολο Αντρεότι. Οι πλαϊνοί βωμοί του ναού κοσμούνται με πίνακες Ιταλών και Δαλματών καλλιτεχνών του 16ου – 18ου αιώνα , ενώ στην Αγία Τράπεζα δεσπόζει η Κοίμηση του Τιτσιάνο.
          Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται το Θησαυροφυλάκιο του Καθεδρικού που φημίζεται για τη συλλογή των 200 λειψανοθηκών του. Εδώ φυλάσσεται το χέρι του Αγίου Βλασσίου του 13ου αιώνα, και ένας εσταυρωμένος που περιέχει ένα κομμάτι από το ξύλο του Τιμίου Σταυρού. Το τόντο η Παναγία Ένθρονος πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο το Ραφαήλ και είναι αντίγραφο του αριστουργήματος που σήμερα φυλάσσεται στη Φλωρεντία. Το θησαυροφυλάκιο περιέχει επίσης μια θαυμάσια συλλογή χρυσών ιερών αντικειμένων.
          Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Μοναστήρι των Δομηνικανών, το μέγαρο Σπόνζα, η μεγάλη κρήνη του Ονόφριο κ.α.  
          Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η μέρα: ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ -ΔΥΡΡΑΧΙΟ
          Πρωινό και αναχώρηση για Δυρράχιο. Κατά τη διαδρομή θα επισκεφτούμε το Κοτόρ, που ξεχωρίζουν τα παλιά τείχη, η Παλιά πόλη με τον Ρωμαϊκό καθεδρικό ναό του Αγίου Τρύφωνος από τον 12ο αιώνα και η μαρίνα.
          Συνεχίζουμε για τη γραφική πόλη της Μπούτβα όπου κυριαρχεί η Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική . Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Μαρίας της Πούντα και της Αγίας Τριάδας, το Εθνογραφικό μουσείο με εκθέματα από την ίδρυση της πόλης και θα δούμε το φρούριο – Σιταντέλ – που χρονολογείται από τον 5ο – 6ο αιώνα π.Χ.  
          Τέλος καταλήγουμε στο Δυρράχιο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η μέρα: ΔΥΡΡΑΧΙΟ – ΤΙΡΑΝΑ – ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
          Μετά το πρωινό , αναχωρούμε για μια σύντομη επίσκεψη στα Τίρανα. Ακόμη μια σύντομη επίσκεψη στο Πόγραδετς και στη συνέχεια με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ, φαγητό και ξεκούραση φτάνουμε στην πόλη μας το βράδυ.
               


ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ΄ΑΤΟΜΟ : 300 €

Περιλαμβάνονται:
ü Όλες οι μεταφορές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
ü 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3* & 4* 
ü 6 πρωινά
ü 6 κύρια γεύματα
ü Περιηγήσεις - ξεναγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
ü Ασφάλεια αστικής ευθύνης
ü Συνοδός του γραφείου μας

Δεν περιλαμβάνονται
Ποτά, επιπλέον γεύματα, διασκεδάσεις, είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, βαπορέτα και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό στο πρόγραμμα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - HOTEL BEST WESTERN SUMADIJA 4* 

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - HOTEL PARK 3* 

ΖΑΝΤΑΡ - HOTEL PORTO 3* (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΖΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΠΙΟΓΚΡΑΝΤ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΑΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ (ΠΕΡΙΟXΗ ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ) - IN HOTEL 4* OR HOTEL LEOTAR 4*

ΔΥΡΡΑΧΙΟ - HOTEL CALIFORNIA 4* 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου