Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Μία κριτική του συγγραφέα Dott. Άγγελου Ι. Μάλφα για το παιδικό βιβλίο του Λάσκαρη Π. Ζαράρη: «Μία σημαντική αποστολή» η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος 41 του τριμηνιαίου πολιτιστικού περιοδικού λόγου και τέχνης «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο Θεσσαλός», Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2013.


Η ιδιαιτερότητα της παιδικής ψυχής με την εμπεριέχουσα σε αυτή αγάπη και αθωότητα που την περιβάλλει, για την αγνή προσέγγιση και τη διαμόρφωσή της απαιτεί ικανότητα σκέψης η οποία χρησιμοποιώντας σαν υπόβαθρο μια ενδότερη νόηση σε συνδυασμό με την πλατειά φαντασία, θα αναδείξει σε όλο της το εύρος την απαιτητή θεμελίωση αναγκαίων, πολύμορφων και ισχυρών παιδαγωγικών αξιών με σκοπό τη χάραξη βαθέων ηθικών ατραπών που θα οδηγήσουν στην τελική, και κυρίως, στην επιθυμητή παιδαγωγική πραγμάτωση.

Ο κ. Ζαράρης με το παιδικό του μυθιστόρημα «Μία σημαντική αποστολή» αντικατοπτρίζει μέσα από τα κείμενά του, τη διηνεκή ροπή πάνω στη διάπλαση και την πνευματική καθοδήγηση του παιδιού, ενώ ταυτόχρονα κάνει έντονη την παρουσία της η ακτινοβολούσα αγάπη του πάνω στην ανάδειξη των ορθώς διαπαιδαγωγουσών κύριων αξιών. Η ικανότητα που τον διακρίνει, και με βάση το παρόν σύγγραμμα, εκθέτει με μοναδικό ύφος τα βασικά εργαλεία που οδηγούν στη μη ηθική παρέκκλιση έχοντας για σημείο αναφοράς ένα πλατύ πλαίσιο κύριων αρχών – σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παράταιρες απεικονίσεις συμβολικών μορφών, που με την ανάστροφη λειτουργία τους οδηγούν ίσως σε αντίθετα και μη επιθυμητά αποτελέσματα. Την πραγμάτωση ανάδειξης δηλαδή του εσωτερικού πλούτου που χαρακτηρίζει την ψυχή του κάθε παιδιού!

Με τη νοητική ισχύ που χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας της σκέψης του κου Ζαράρη, και που προκύπτει προβάλλουσα μέσα από το συγγραφικό του έργο, αποτυπώνεται με έντονο τρόπο ο επιθυμητός συνδυασμός γεγονότων και μεταφορικών χρωματισμών προκύπτοντας με τη χρήση εύπλαστης και εύληπτης γραφής, που με την απλοϊκότητά της εμβαίνει στην εκκίνηση της άμεσης κατανόησης και αφομοίωσης από τους απλούς αναγνώστες, αποδίδοντας εναργώς τα προς αφομοίωση μηνύματα.

Σημαντική ακόμη παράμετρος που συντελεί στην ολοκλήρωση του παρόντος βιβλίου είναι η προβολή εικόνων οι οποίες κατάλληλα επιλεγμένες προσδίδουν με τη συμβολή τους, την πλήρη εικόνα πάνω στα επιθυμητά δεδομένα αποτελέσματα, οδηγώντας τελικά προς την  επίτευξη μιας ορθής καθοδηγητικής αγωγής πάνω στη διάπλαση του εσωτερικού παιδικού κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου