Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 2014 ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΒΒΥ «ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ».


Το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) -Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προκηρύσσει διαγωνισμούς για τα εξής βραβεία:


Α. Βραβεία για τη συγγραφή και εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά. Τα βιβλία πρέπει να έχουν εκδοθεί για πρώτη φορά το 2013 και το κείμενό τους να είναι στην ελληνική γλώσσα:

1. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους (ο/η συγγραφέας θα πρέπει να εκδίδει λογοτεχνικό κείμενό του για πρώτη φορά).

2. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά (σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν βιβλία με κείμενο μικρής έκτασης, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού).

3. Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση (picture book ή album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο.

4. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα μυθιστορήματος ή εκτενούς  παραμυθιού για παιδιά έως 12 ετών.

5. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος.

6. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά.

7. Βραβείο σε μεταφραστή για τη Μετάφραση ξένου βιβλίου για παιδιά ή  νέους.  Για την κατηγορία αυτή κάθε εκδοτικός οίκος έχει δικαίωμα να υποβάλει έως 3 (τρία) μεταφρασμένα βιβλία. Τα βιβλία θα πρέπει να συνοδεύονται από το πρωτότυπο κείμενο σε χάρτινη ή ηλεκτρονική μορφή. 

Κάθε δημιουργός ή εκδότης που θέλει να διαγωνιστεί/ουν κάποιο/α βιβλίο/α του πρέπει να στείλει 5 αντίτυπα από το καθένα. Παράλληλα πρέπει να στείλει με ηλεκτρονικό μήνυμα τον κατάλογο με τους τίτλους των διαγωνιζόμενων βιβλίων σημειώνοντας και την κατηγορία στην οποία θα διαγωνιστεί κάθε βιβλίο. Η επιλογή της κατηγορίας είναι δεσμευτική και απαραίτητη είναι η έγκριση των δημιουργών για τη συμμετοχή του έργου τους στον διαγωνισμό. Ένα βιβλίο μπορεί να διαγωνιστεί σε μια μόνο κατηγορία με εξαίρεση την περίπτωση που ο συγγραφέας του είναι πρωτοεμφανιζόμενος. Τότε μπορεί να διαγωνιστεί σε δυο: του πρωτοεμφανιζόμενου και σε αυτή που ανήκει το είδος. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος των υποβληθέντων βιβλίων θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 
kyklos@greekibby.gr

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη συμμετοχή δημιουργών ή βιβλίων του 2013. Αποκλείονται μόνο τα βιβλία μελών του Δ.Σ., οι διασκευές και τα βιβλία χωρίς χρονολογία έκδοσης.


Για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθούν Βραχείες Λίστες. Στις 2 Απριλίου, στη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου θα ανακοινωθούν τα βραβεία.
Η φετινή διαδικασία θα περιλαμβάνει ψηφοφορία όλων των μελών του Κύκλου  και ψηφοφορία κοινού.
Τα βιβλία μπορούν να κατατεθούν ή να σταλούν με courier ή απλό ταχυδρομείο, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2014 στα γραφεία μας τις εξής ημέρες και ώρες:
Τρίτη 14/1, Πέμπτη 16/1, Τρίτη 21/1, και Πέμπτη 23/1 από τις 12:00’ – 18:00΄:
Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Μπουμπουλίνας 28,
106 82, Αθήνα
Τηλ. 210 8222296
Τα διαγωνιζόμενα βιβλία δεν επιστρέφονται (ένα αντίτυπο παραμένει στη βιβλιοθήκη του Κύκλου, τα υπόλοιπα δωρίζονται σε παιδικές και σχολικές βιβλιοθήκες).                                                              
Ακολουθούν τα βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

Β. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς:

1.Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία.
Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.

2.Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος»  σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και  αποτελεσματικά  το ενδιαφέρον  του  για  τη Φιλαναγνωσία και τη  Νεανική  Λογοτεχνία.
Έπαθλο:  βιβλία αξίας 300 ευρώ στον εκπαιδευτικό από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

3.Βραβείο «Παντελής Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση.
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 από τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

4.Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους νέους,  το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο.
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

5.  Βραβείο «Κυριάκος Παπαδόπουλος» σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί την αγάπη για το παιδικό/νεανικό βιβλίο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως μέσω του διαδικτύου.
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. 

6. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία.
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

7. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ από τις Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.

8. Βραβείο σε  Σχολικό – μαθητικό έντυπο  το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας
Έπαθλο: Βιβλία αξίας  300 ευρώ  από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Η υποβολή κάθε υποψηφιότητας γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή, αν πρόκειται για φορέα, από τον εκπρόσωπό του, είτε από άλλον, τρίτο, ο οποίος προτείνει πρόσωπο ή φορέα.
Την ηλεκτρονική αίτηση και όλες τις οδηγίες υποβολής της θα βρείτε στο 
www.greekibby.gr
 (θα είναι ενεργή από 4/1 έως 31/1/14)

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 2 Απριλίου 2014, στη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.  
Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς που στηρίζουν τα Βραβεία μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου