Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τριμηνιαίο Περιοδικό Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού «Κελαινώ», Τεύχος 50, Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2014.




   Κυκλοφόρησε το τεύχος 50 του λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ», ελαφρά συρρικνωμένο αυτή τη φορά στις σελίδες του, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της καθυστέρησης πληρωμής των συνδρομών.

   Στο εξώφυλλο δεσπόζει το έργο της Νίκης Βλάχου «Γραφομηχανή», που εμπνέει τον αναγνώστη να ξεφυλλίσει αμέσως το περιοδικό και να διαβάσει την πολύ ενδιαφέρουσα ύλη του.

   Πρόκειται για ένα αξιόλογο έντυπο που διευθύνει η άοκνη και δραστήρια φιλόλογος και λογοτέχνης κυρία Παναγιώτα Ζαλώνη και η οποία σε κερδίζει με την αμεσότητα της ομιλίας της και το ευφυές της χιούμορ. Η αποστολή του περιοδικού δεν περιορίζεται μονάχα στον Ελλαδικό χώρο, αλλά φτάνει σε χώρες όπως: Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κίνα, Κορέα, Ινδία, Μεξικό, Μογγολία και σε ηπείρους όπως: Αφρική, Αυστραλία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Γεγονός που συμβάλλει στη διεθνή προβολή των λογοτεχνών -παλιών και νέων- που δημοσιεύουν ποιήματα, διηγήματα και άρθρα στις σελίδες του «Κελαινώ».

   Συγκεκριμένα, στο παρόν τεύχος φιλοξενούνται τα εξής:

-          Άρθρο του Κυριάκου Αμανατίδη: «Η ανιδιοτελής, αλλά και ανθρωπιστική, εκτέλεση χρέους» με βάση το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Θερμοπύλες».

-          Άρθρο του Διονυσίου Ν. Μπώκου: «Όμηρος: ο διαχρονικός ήρωας των Ελλήνων».

-          Δύο αφηγήματα, το ένα του Θεμιστοκλή Κατσαούνη: «Στην αυτοκράτειρα Maria Kappes» και το άλλο της Ντίνας Αμανατίδου: «Θέμα ηλικίας».

-          Ανθολόγιο ποιημάτων σύγχρονων ποιητών, με ποιήματα των: Βλάζιας Φαϊδά, Αλέξανδρου Ακριτίδη, Λάσκαρη Π. Ζαράρη, Λευτέρη Γερόσταθου, Ανθής Αυγέρη, Κώστα Χελμού, Ντίνου Κουμπάτη, Μαρίας Λ. Κονταλή, Δήμητρας Καραφύλλη, Ελένης Αλεξίου, Σερενέ, Παναγιώτας Ζαλώνη, Βασιλικής Εργαζάκη, Βενετίας Σιώντα, Φιλίτσας Λέρτα-Αθανασέλλου, Κατερίνας Μακρή, Θεόδωρου Δάλμαρη, Ιωάννη Ν. Καλιντζόγλου, Υβόννης Αρνοκούρου-Κερεστετζή, Μαρίας Γ. Τζανάκου, Χρυσάνθης Μουζακίτου, Μαρίας-Νεφέλης Μακροπουλιώτου, Λευτέρη Μουφτόγλου, Γιώργου Μαρινάκη, Αθηνάς Γκινάκη, Άγγελου Λάππα, Νανάς Ρουμπελάκη, Βασίλη Κομπορόζου και άλλων.

-          Άρθρο του Γιάννη Δημ. Παπαπαναγιώτου: «Γλώσσα και ποίηση, το ονειρεμένο τραγούδι της ζωής μας».

-          Απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Ειρήνης Φαλαγκά: «Οι Θεοσκέπαστοι».

-          Μία κριτική παρουσίαση του Ντίνου Κουμπάτη για την ποιητική συλλογή του Arjan Kallco: «Η απεραντοσύνη σου με μεθάει».

-          Χρονογράφημα του Νικηφόρου-Βύρωνα Καμπά: «Νεοπλουτισμός και ψευτοκουλτούρα».

-          International Poetry, όπου παρουσιάζονται ποιήματα, στο πρωτότυπο αλλά και σε μετάφραση από τους ποιητές που προέρχονται από διάφορες χώρες της υφηλίου: Slavica Pejovic, Haada Sendoo, Baek Han Yi, Iliaz Bodaj, Biplap Majumdar, Gianni Ianuale, Antonio Alfano, Teresinka Pereira, Dragan Dragojlovic, Nadia Cella Pop, Giovanni Campisi, Choi Laisheung (Lisa).

13/102014

Λάσκαρης Π. Ζαράρης

   

   Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε συνδρομητές του περιοδικού «Κελαινώ», μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Παναγιώτα Ζαλώνη στα τηλέφωνα:  2105026859  &  6938650492 και στα e-mailtzina@otenet.gr  &  zalonisant@hotmail.gr       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου