Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Θέατρο στο χαρτί: Παρουσιάζεται το πρώτο βιβλίο της φιλολόγου και δημοσιογράφου Λυδίας Ελιόγλου.


 
Το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Από την παραλία πέρασες;» κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική – Τη Δευτέρα στην Καβάλα η πρώτη επίσημη παρουσίαση.



Τ

η Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, στις 19:30, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και η Καθημερινή Εφημερίδα «Νέα Εγνατία» διοργανώνουν την πρώτη επίσημη παρουσίαση της έκδοσης του πρωτότυπου θεατρικού έργου της Λυδίας Ελιόγλου «Από την παραλία πέρασες;» που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική. Πρόκειται για ένα έργο σπονδυλωτό, βασισμένο στην εξομολογητική αφήγηση και το οποίο αποτυπώνει μέσα από παράλληλες ιστορίες κοινωνικές συνθήκες του σήμερα, ανιχνεύοντας πώς αυτές διαχρονικά επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη… Το έργο της καβαλιώτισσας συγγραφέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014 στην Καβάλα ως μία παραγωγή του Φεστιβάλ Φιλίππων, στα πλαίσια της 57ης διοργάνωσης του θεσμού και σήμερα ξεκινάει ένα καινούριο «ταξίδι» στο… χαρτί αυτήν τη φορά, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου που βρίσκεται στις προθήκες όλων των βιβλιοπωλείων της Ελλάδας…



Το έργο

Ένας άντρας κρατάει μία βαλίτσα, μία γυναίκα έχει δίπλα της μια γυάλα. Ταξιδεύουν σε μία παραλία αγεωγράφητη, όπου δεσπόζουν μικρά επεισόδια της μνήμης στραμμένα στη θάλασσα, καθώς αυτά περιπλέκονται και διαδέχονται το ένα το άλλο. Αφορμή τους το υγρό στοιχείο και προορισμός τους μια διαπίστωση, το πώς αυτό παρασέρνει τον μέσα κόσμο τους. «Στην αρχή, έκλεινα τα μάτια κι έβλεπα θάλασσες. Αλλά, μετά; Μετά, οι ρυθμοί ήταν τόσο εξοντωτικοί, που έπεφτα και κοιμόμουν μεμιάς. Ούτε σε σκεφτό­μουν, ούτε τίποτα… Κρατάω ημερολόγιο, ακόμα, όχι πως δεν κρατάω… μυστικά, όμως κι όχι το ίδιο τακτικά, όχι και κάθε μέρα. Πού και πού πια, μονάχα, υπογραμμίζω καμιά λέξη με μπλε γραμμή. Σαν κύμα, κατάλαβες; Μου λείπουν. Είναι σαν να τα βλέπω όλα μπροστά μου. Κι εσένα μαζί…», μονολογεί η γυναίκα στα βόρεια. «Κάπου ένα σχέδιο γεννιέται ήδη, να τη χωρίσουν fifty - fifty, δικιά μου τόση, τόση δικιά σου. Και ούτε κουβέντα ξανά για αγάπες, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Και μέσα σ’ εξήντα, εβδομήντα χρόνια; Δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται…», απαντά ο άντρας; 



Η συγγραφέας




Η Λυδία Ελιόγλου είναι απόφοιτος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Το «Από την παραλία πέρασες;» (ΚΑΠΑ Εκδοτική, 2015) είναι το πρώτο της βιβλίο (παρουσιάστηκε πρώτη φορά επί σκηνής στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων, καλοκαίρι 2014). Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα (Οδός Ποιητών, Ανθολογία πεζού και ποιητικού λόγου, εκδόσεις Μαλλιάρης, 2006), κείμενά της έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (6ο Pocket Theater Festival, Μικρό Πολυτεχνείο), ενώ ποιήματά της έχουν δραματοποιηθεί για τη σκηνή του «Μικρού Παρισιού των Αθηνών» («ρΙμάζοντας», 2014) συνεχίζοντας την πορεία τους και σε άλλες σκηνές (Σοφίτα Blog Καλλιτεχνών σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, 2015). Εκφράζεται κυρίως μέσα από τη θεατρική γραφή, τα microκείμενα (σταθερή συνεργάτης της ιστοσελίδας «120 λέξεις») και το αναποδογυρισμένο «νέο κρασί σε παλιούς ασκούς», την ομοιοκαταληξία. Το προσωπικό της blog έχει τίτλο “It's a matter of poem” (www.poematter.blogspot.gr).



H παρουσίαση

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της Λυδίας Ελιόγλου θα γίνει τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, στις 19:30, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου. Θα μιλήσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Παύλος Σταυρόπουλος και Ναταλία-Άννα Βασιλέκα. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικών Υποθέσεων του δήμου Καβάλας Μιχάλης Λυχούνας και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Σοφιανός.



Το βιβλίο

Η ΚΑΠΑ Εκδοτική είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος που εξειδικεύεται –αλλά δεν περιορίζεται– στην έκδοση θεατρικών έργων, τόσο παλαιότερων όσο και σύγχρονων, τόσο ξένων όσο και Ελλήνων συγγραφέων. Το βιβλίο «Από την παραλία πέρασες;» της Λυδίας Ελιόγλου είναι ενταγμένο στις εκδόσεις «Νέο Ελληνικό Θέατρο», διατηρώντας τόσο την «εμφάνιση» όσο και την τιμή (8 ευρώ) της Σειράς και πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία καθώς και από το www.kapaekdotiki.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου