Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Διμηνιαίο Λογοτεχνικό Περιοδικό «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ», Τεύχος 199 (Ιούλιος-Αύγουστος 2011)


   Κυκλοφόρησε το τεύχος 199 του λογοτεχνικού περιοδικού «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ». Η ύλη του περιλαμβάνει έρευνα του Διευθυντή κ. Μιχάλη Σταφυλά σχετικά με «Το ξεκίνημα του νεαρού 19χρονου ποιητού Κωνσταντίνου Μ. Παλαμά». Δημοσιεύματα στον Τύπο του τέλους του 19ου αιώνα πολλών διανοουμένων και συγγραφέων, και συγκεκριμένα σταχυολογημένα από τις εφημερίδες: «Εφημερίς», «Ραμπαγάς», «Εθνικόν Πνεύμα», «Μη Χάνεσαι», «Ακρόπολις», «Η Πρωτεύουσα», «Το Άστυ» και από τα περιοδικά: «Εβδομάς», «Κλειώ», «Εστία».
   Ένα προφητικό κείμενο που βγήκε αληθινό με τίτλο: «Η Σταυρωμένη Ρούσια» του Νίκου Καζαντζάκη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Δημήτρη Γληνού «Αναγέννηση» και προκάλεσε ευρύτατες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
   Οι αναγνώστες του περιοδικού θα διαβάσουν επίσης τη συνέντευξη που έδωσε ο Αντώνης  Φωστιέρης στον Γιώργο Πολ. Παπαδάκη. Ένα άρθρο για τα «100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη» από τη Μαρία Στεφ. Καραγιάννη, φοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Αντώνης Π. Αντωνόπουλος γράφει για την «Απαγγελία και θέματα ποίησης».
   Παρουσιάζονται διηγήματα, του Κώστα Λιάκου με τίτλο: «Ταξιδεύοντας στις ράγες μιας ανυποχώρητης θύμησης», του Γρηγόρη Σταγέα με τίτλο: «Παράξενος Διαβάτης» και του Λάσκαρη Π. Ζαράρη με τίτλο: «Θέλω να με δεις μ’ άλλο βλέμμα».
   Η ποίηση έχει την τιμητική της και καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του περιοδικού, με ποιήματα των: Γιώργου Τσουκαλά, Παντελή Πρεβελάκη, Νίκου Λαδά, Άσπας Ξύδη, Τάσου Μπούντη, Μαρίας Ράλλη-Υδραίου, Ανδρέα Τσούρα, Τάκη Σκατάνοβιτς και Λέτας Κουτσοχέρα.
   Στο τέλος της «Πνευματικής Ζωής», στην ενότητα: «Διαρκής Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Μιχάλη Σταφυλά, παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων μαζί με σύντομα βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία των συγγραφέων τους. Ακολουθεί η «Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης» που επεκτείνεται σε 23 σελίδες του περιοδικού, με ποιήματα των: Βενετίας Καπετανάκη, Βασίλη Κουρή, Πασχάλη Παπαβασιλείου, Θεόδωρου Σαντά, Μάχης Μουζάκη, Βάσως Μπρατάκη, Χρήστου Δάγλαρη, Ελένης Κονιαρέλλη-Σιακή, Νίκου Μπατσικανή, Φλώρας Σιγανού, Άσσου Σταμούλη, Απόστολου Παλιεράκη, Ισίδωρου Ιωαν. Καρδερίνη, Βασίλη Μιχ. Κομπορόζου, Θεόδωρου Μ. Ζαμπογιάννη και πολλών άλλων.
   Η ύλη του περιοδικό κλείνει με τα «20 χρόνια από το θάνατο του Σωτήρη Πατατζή (1914-1991). Ο δυναμικός ρεαλισμός στη Νεοελληνική Λογοτεχνία», ενός συγγραφέα που, ενώ στο εξωτερικό γίνονται πολλές αναφορές στο έργο του, στην πατρίδα του, την Ελλάδα έμεινε ξεχασμένος και δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε η συμβολή του στη μεταπολεμική Λογοτεχνία.
   Στο επόμενο διακοσιοστό τεύχος αναμένεται ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στη Λογοτεχνία της Ελβετίας και του Βελγίου, με το οποίο θα συμπληρωθεί ο επιμορφωτικός κύκλος της σειράς «Αφιερώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου