Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση απονομής βραβείων του 2ου Διεθνή Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΔΙΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ»



   Το Σάββατο, 8 Οκτωμβρίου 2011 και ώρα 7:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής βραβείων του 2ου Διεθνή Λογοτεχνικού διαγωνισμού στις κατηγορίες του διηγήματος, της παιδικής λογοτεχνίας, του θεατρικού σεναρίου και της ποίησης, που διοργάνωσε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΔΙΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ», η οποία εδρεύει στο Βόλο. Η αίθουσα τέχνης «Ανδρέας Βαλαχής» του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας γέμισε από ανθρώπους που αγαπούν τη λογοτεχνία και γενικότερα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτή τη φορά, η μεγάλη προσέλευση του κόσμου έκανε εντύπωση, γεγονός που σαφώς συσχετίζεται με την εξαίρετη, σοβαρή και αδιαμφισβήτητα ανοδική μέχρι τώρα πορεία της Εταιρείας «ΔΙΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ», η οποία φαίνεται να αναγνωρίζεται ως σημαντικός και αναζωογονητικός πολιτιστικός φορέας στην τοπική κοινωνία του Βόλου.
   Η Πρόεδρος της Εταιρείας κα Μαρία Αρφέ κατάφερε για άλλη μία φορά να οργανώσει μία επιτυχημένη εκδήλωση με τη χαρακτηριστική πρωτοτυπία και την αρμονική συνύπαρξη του τραγουδιού, της μουσικής και της απαγγελίας από ηθοποιούς των λογοτεχνικών κειμένων.  Τα έργα των διαγωνιζόμενων αξιολόγησαν εκλεκτοί συνεργάτες της Εταιρείας και συγκεκριμένα: η κα Βίκυ Κώσταινα, ο κ. Διονύσης Λεϊμονής, ο κ. Γιάννης Αθανασούλης, η κα Ελένη Ζαχαριάδου, η κα Χρυσούλα Κυριακίδου-Ξύθαλη, η κα Ελευθερία Μπουλαμάτση-Παναγιωτοπούλου και ο κ. Δημήτρης Πανταζής. Κάποιες σύντομες ομιλίες των μελών της επιτροπής αξιολόγησης δεν ήταν δυνατόν να κουράσουν το κοινό και επικεντρώθηκαν στο γεγονός πως οι κριτές δεν διεκδικούν το ρόλο ανθρώπων ειδικών της λογοτεχνίας που εκτίμησαν την αξία των έργων με συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες, αλλά πήραν τη θέση ενός συνηθισμένου αναγνώστη και στην κρίση τους βάρυνε περισσότερο η απόλαυση που έδωσε κάθε  λογοτεχνικό κείμενο.
   Ο Διεθνής Διαγωνισμός της «ΔΙΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ» αρχίζει να καθιερώνεται πλέον στη συνείδηση των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα και ελκύει όλο και περισσότερο την προσοχή αυτών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον γραπτό λόγο και θέλουν να πάρουν μια ενθάρρυνση μέσα από την αναγνώριση των έργων τους. Επίσης, η έκδοση βιβλίου με τα βραβευμένα έργα του διαγωνισμού αποτελεί μια καλή ενέργεια προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας της λογοτεχνίας σε τοπικό επίπεδο, όπου παρόμοια στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει από άλλον οργανισμό.
   Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, παρευρέθησαν διακριθέντες διαγωνιζόμενοι από μακρινά νησιά της Ελλάδας, όπως Κρήτη, Κεφαλονιά, Σάμος αλλά και από το εξωτερικό, από την Κύπρο και τη Γερμανία, οι οποίοι αγνόησαν την απόσταση προκειμένου να έρθουν στην εκδήλωση. Την ώρα της απονομής των βραβείων, των μεταλλίων και των επαίνων διαβάστηκαν αποσπάσματα των έργων από ικανούς αφηγητές, τονίστηκαν οι αρετές και τα προτερήματα τους και αιτιολογήθηκε το σκεπτικό κάθε απονομής διάκρισης.
   Το ξεχωριστό αυτής της όμορφης βραδιάς ήταν οι απαγγελίες των βραβευμένων ποιημάτων μέσω ενός θεατρικού διαλόγου μεταξύ των εξαιρετικών ηθοποιών, της κας Ειρήνης Σκουλή και του κ. Άγγελου Κάβουρα, που πότε προλόγιζαν τα ποιήματα και άλλοτε τα σχολίαζαν με διάθεση κεφιού. Με τις χρωματισμένες φωνές τους ζωντάνεψαν τα συναισθήματα των ποιητών και συγκίνησαν αυθόρμητα τους θεατές. Η μουσική και το τραγούδι είχαν την τιμητική τους θέση με τη mezzo soprano κα Τζένη Χατζηδήμου και την πιανίστρια κα Μαρία Ζήφκου, οι οποίες πρόσθεσαν σημαντικά σε ποιότητα και ξεχώρισαν με την υπέροχη φωνή και την αρμονική μελωδία αντίστοιχα.
   Εκδόθηκε -όπως προανέφερα- ένα πολύ καλαίσθητο βιβλίο που περιέχει όλα τα βραβευμένα έργα, εκτός του θεατρικού σεναρίου, το οποίο θ’ ανέβει μελλοντικά σε κάποια θεατρική σκηνή. Καταπληκτικά διηγήματα για μεγάλους και παιδιά, ποιήματα ασύγκριτης ομορφιάς που αντανακλούν τον προσωπικό χώρο των δημιουργών τους και μας προσφέρουν το δικαίωμα να γίνουμε γνώστες αυτού του διαφορετικού τοπίου που τους συγκίνησε και εμπνεύστηκαν. Ακόμη μας δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσουμε με ποιον ακριβώς τρόπο μας μετέδωσαν τα συναισθήματά τους όταν είχαν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια της γραφής.
   Η πρωτοτυπία των ιδεών της κας Μαρίας Αρφέ-Καρινάκη και η ιδιαίτερη αισθητική της για το πώς πρέπει να οργανώνονται ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς να ατονεί στο ελάχιστο το ενδιαφέρον του κοινού, την κάνουν να δίνει κάθε φορά κάτι μοναδικό. Δείγματα μιας αξιέπαινης προσπάθειας είναι τα επιτυχημένα ευρήματα που εφαρμόζει έμπρακτα και κατατάσσουν τις εκδηλώσεις της μέσα στις πρώτες καλύτερες ανά το πανελλήνιο πολιτιστικό στερέωμα.

Λάσκαρης Π. Ζαράρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου