Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου: «Το νησί και το αθάνατο νερό» του Λάσκαρη Π. Ζαράρη από την Αργυρώ Μουντάκη στο ένθετο «Διαδρομές» της εφημερίδας «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ» (Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013).


   Στο ένθετο «Διαδρομές» της εφημερίδας «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ», σε άρθρο με τίτλο: «Τέσσερις Θεσσαλοί γράφουν για παιδιά», που υπογράφει η εκπαιδευτικός -συγγραφέας- Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αργυρώ Μουντάκη, μεταξύ τεσσάρων Θεσσαλών συγγραφέων όπου προτείνονται τα έργα τους για πρωτοχρονιάτικα δώρα, παρουσιάζεται και το βιβλίο του Λάσκαρη Π. Ζαράρη: «Το νησί και το αθάνατο νερό» που σιγά-σιγά γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μικρών αναγνωστών. Βραβευμένο ήδη με τον Α΄ Έπαινο από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και με το Α΄ Βραβείο Παραμυθιού στον Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων της Αθήνας, έχει αποσπάσει μέχρι τώρα άριστες κριτικές από αξιόλογους ανθρώπους των γραμμάτων, λογοτέχνες και παιδαγωγούς.
   Στο άρθρο της κυρίας Αργυρώς Μουντάκη αναφέρονται επακριβώς τα εξής: 
   «Ο Λάσκαρης Ζαράρης, γεννημένος στο Βόλο, ζει στη Νέα Αγχίαλο. Εργάζεται ως εξωτερικός φρουρός φυλακών, έχοντας όμως τη λογοτεχνία και την ποίηση στο επίκεντρο των ενασχολήσεών του. Με πολλά ποιήματα, πεζά, συμμετοχές σε διαγωνισμούς και βραβεύσεις αποδεικνύεται αρκετά δραστήριος. 
   Το βιβλίο του «Το νησί και το αθάνατο νερό» είναι βιβλίο του για παιδιά. Ήρωες του έργου είναι δύο παιδιά, που κάνοντας μια παρακινδυνευμένη ζαβολιά βρίσκονται σε ένα άγνωστο πρωτόγονο νησί. Εκεί βιώνουν την πρωτόγονη ζωή με τα θετικά και τα αρνητικά της. Οι συγκρίσεις με την πολιτισμένη ζωή είναι αναπόφευκτες όπως τελικά και ο εκπολιτισμός των ιθαγενών από τους μικρούς εισβολείς και όχι μόνο. Το βιβλίο είναι μια περιπέτεια ευφάνταστη με πολλές ανατροπές και ξαφνικούς ελιγμούς στην πλοκή, πράγμα που το καθιστά ενδιαφέρον για τα παιδιά που λατρεύουν να διαβάζουν περιπετειώδη βιβλία.
   Δεν λείπουν όμως και τα μηνύματα από το κείμενο, όπως οικολογικά, ηθικά, αντιρατσιστικά, και προβληματισμοί σχετικά με τις κατακτητικές τάσεις του ανθρώπου στη φύση και τον πολιτισμό των άλλων».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου