Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Δελτίο τύπου για τη δράση «Ακτιβιστές Αναγνώστες» στο 1ο «Ευγένειο» και 2ο «Βαρνάλειο» Δημοτικά Σχολεία Νέας Αγχιάλου.




   Σήμερα 2 Απριλίου 2015, ο συγγραφέας Λάσκαρης Π. Ζαράρης επισκέφτηκε το 1ο «Ευγένειο» και το 2ο «Βαρνάλειο» Δημοτικά Σχολεία Νέας Αγχιάλου, ως μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου που είναι, του πολιτιστικού σωματείου δηλαδή που έχει στόχο να αναπτύξει τη λογοτεχνία για παιδιά. Πραγματοποίησε τη δράση με τίτλο: «Ακτιβιστές Αναγνώστες - Διαβάζω για την πόλη, στην πόλη» που σκοπεύει στην προώθηση της ανάγνωσης, ενώ εντάσσεται στην καμπάνια «Ημέρες Βιβλίου 2015», που συντονίζει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα  του παιδιού.  
   Επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου, ο συγγραφέας αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν -προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκε να γιορτάζεται αυτή η μέρα από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966- και επίσης εξέθεσε τις ωφέλειες που προσφέρει το βιβλίο στα παιδιά κάθε ηλικίας. Το βιβλίο καλλιεργεί τη φαντασία τους, βελτιώνοντας την ικανότητα έκφρασης στον γραπτό και προφορικό λόγο, αλλά και βοηθά στο να γίνουν αντιληπτές σημαντικές αξίες της ζωής όπως η φιλία, η αγάπη, η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η ισότητα των δύο φύλων, η συνεργατικότητα και άλλες, ενώ συνειδητοποιούν σιγά-σιγά τα μεγάλα κοινωνικά και παγκόσμια προβλήματα όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι εστίες πολέμου που βρίσκονται αναμμένες σε διάφορες χώρες του πλανήτη μας.
   Όλα αυτά παρουσιάστηκαν σ’ ένα ευχάριστο κλίμα, όπου τα παιδιά είχαν ενεργό συμμετοχή απαντώντας στις ερωτήσεις του συγγραφέα, και έκαναν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, γύρω από τα οφέλη -ψυχικά και πνευματικά- που μπορούν να αποκομίσουν με την ανάγνωση καλών παιδικών βιβλίων. Στο τέλος της δράσης, μετά την ανάγνωση των αποσπασμάτων, έγιναν κάποια όμορφα σχόλια και εύστοχες παρατηρήσεις ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν το νόημα, τις ιδέες και τα μηνύματα των ιστοριών. Άλλωστε, αυτό ήταν κοινή πεποίθηση των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν τη δράση κι εκφράστηκαν με θετικά λόγια, όσο και για την προσέγγιση του θέματος από τον συγγραφέα ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατανόηση της έννοιας «πόλης» ως γεωγραφικού χώρου, αλλά και ως ζωντανού οργανισμού, μέσα στον οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε (κάτι που ήταν απαραίτητο να γίνει για τα παιδιά της πρώτης και δεύτερης τάξης των σχολείων).
   Ο συγγραφέας Λάσκαρης Π. Ζαράρης διάβασε στο «Ευγένειο» Δημοτικό Σχολείο Νέας Αγχιάλου, ένα απόσπασμα από το βιβλίο: «Γάντι σε ξύλινο χέρι» του Μάνου Κοντολέων, σε εικονογράφηση Βαγγέλη Παυλίδη, και τη δράση παρακολούθησαν 120 παιδιά όλων των τάξεων. Στο «Βαρνάλειο» Δημοτικό Σχολείο Νέας Αγχιάλου, διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο: «Συντροφιά με τον άνεμο» της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη, σε εικονογράφηση Τέτης Σώλου, και τη δράση παρακολούθησαν 70 παιδιά των δύο πρώτων τάξεων του σχολείου.
   Ο συγγραφέας προέτρεψε τα παιδιά να τον μιμηθούν και να δοκιμάσουν να διαβάσουν μια ιστορία από ένα αγαπημένο τους βιβλίο, στους παππούδες και στις γιαγιάδες τους, στους γονείς τους, στους φίλους τους ή στα μικρότερα παιδιά ή αδέλφια τους. Κατέληξε στη διαπίστωση ότι το βιβλίο προσφέρει γνώση, αλλά όχι γνώση ξερή, μόνο δημιουργική, γνώση που την κατακτούμε εμείς οι ίδιοι ξεφυλλίζοντας και διαβάζοντας, ενώ κρίνουμε, σκεφτόμαστε, αξιολογούμε όσα περιγράφονται και προβληματιζόμαστε για κάθε τι που συμβαίνει, καλό ή κακό.

02/04/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου