Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Βιογραφικό Σημείωμα



Ο Λάσκαρης Π. Ζαράρης γεννήθηκε το 1969 και κατοικεί στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο του τόπου του το 1987 και έλαβε Πτυχίο Οδοντοτεχνίτη από την Ιδιωτική Σχολή Παραϊατρικών Επαγγελμάτων «ΠΑΣΤΕΡ» το 1991. Είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και εργάζεται σε Σωφρονιστικό Κατάστημα (Δημόσιος Υπάλληλος, ως Εξωτερικός Φρουρός Καταστημάτων Κράτησης).

 

Έχει γράψει πάνω από 700 ποιήματα, πολλά διηγήματα, άρθρα και από το 2010 επιδόθηκε ταυτόχρονα και στη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Παρακολούθησε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) εξ’ αποστάσεως προγράμματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης: «Πρακτικές Ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής» και «Διαπαιδαγώγηση στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία» κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης  Εκπαίδευσης και Άσκησης  με Μικροδιδασκαλίες» και «Εισαγωγή Blockchain στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες» κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρακολούθησε εξ’ αποστάσεως το επιμορφωτικό πρόγραμμα: «Ψυχολογία, Συμβουλευτική και Κοινωνιολογία για όλους» κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2024 από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημόσια Διοίκηση» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

 

Επίσης, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής που διοργάνωσαν με εμψυχωτή τον φιλόλογο Διονύση Λεϊμονή, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διοτίμα και Μούσες», η Ήρα Εκδοτική-Casa Editrice και ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθλοτέχνης». Εκ περιτροπής, έχει διδάξει σε Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής για παιδιά στην «Ήρα Εκδοτική» στο πλαίσιο του 1ου και 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παιδικού βιβλίου στο Βόλο, καθώς και κατά τη διάρκεια της 21ης Γιορτής Βιβλίου Βόλου σεμινάριο για ενήλικες: «Το εργαστήρι του συγγραφέα. Αξιοποίηση της φαντασίας στον τρόπο γραφής του ιστορικού διηγήματος, του παιδικού μυθιστορήματος και του παραμυθιού».   

 

Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού και εφηβικού Βιβλίου, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων της Αθήνας. Δημοσίευσε ποιήματα, διηγήματα και κριτικές βιβλίων στις εφημερίδες: «Νέα Αγχίαλος», «Κυπριακός Ελληνισμός» και «Η Θεσσαλία», στα λογοτεχνικά περιοδικά: «Μουσών Μέλαθρον», «Δευκαλίων ο Θεσσαλός», «Νέα Αριάδνη», «Πνευματική Ζωή» (έχει ανασταλεί η έκδοσή της) και «Κελαινώ», στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στο προσωπικό του blog: http://parathyrostaoneira.blogspot.com/ όπου παρουσιάζει το έργο νέων δημιουργών (κυρίως ποιητών αλλά και πεζογράφων), κάνοντας κριτικές αποτιμήσεις.    

 

Από το 2008 μέχρι το 2019 βραβεύτηκε επανειλημμένα από Φιλολογικούς Συλλόγους, Ενώσεις Λογοτεχνών, Πολιτιστικές Εταιρείες και Λογοτεχνικά Περιοδικά σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς σε διαφορετικά είδη του λόγου: ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, νουβέλα, μυθιστόρημα ενηλίκων και παιδικό μυθιστόρημα. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών αξιολόγησης σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς (ενηλίκων και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) Ποίησης, Διηγήματος, Παραμυθιού, Δοκιμίου, Θεατρικού έργου.

 

Τον Απρίλιο του 2015 επισκέφτηκε πέντε σχολεία του Νομού Μαγνησίας, συμμετέχοντας εθελοντικά στη δράση του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου (Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα – IBBY): «Ακτιβιστές Αναγνώστες – Διαβάζω στην πόλη, για την  πόλη». Από τις 30 Αυγούστου έως και τις 1 Σεπτεμβρίου 2018 συμμετείχε ως ένας από τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο 36ο Διεθνές Συνέδριο της IBBY το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και έλαβαν μέρος 65 χώρες ανά την υφήλιο.  

 

 

Έργα του:

 

1. Ποιητική συλλογή: «Παράθυρο στα όνειρα» (αυτοέκδοση), Αλμυρός Μαγνησίας, 2010 (βραβευμένο από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών» το έτος 2010).

2. Παιδικό βιβλίο: «Το νησί και το αθάνατο νερό», Ήρα Εκδοτική, Βόλος, 2012 (βραβευμένο ως ανέκδοτο έργο από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το έτος 2010 και σαν βιβλίο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων της Αθήνας το έτος 2012).  

3. Συλλογή  σύντομων ιστορικών πεζογραφημάτων: «Η θάλασσα που μας ενώνει», Ήρα Εκδοτική, Βόλος, 2013.

4. Εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά: «Μία σημαντική αποστολή», Ήρα Εκδοτική, Βόλος, 2013 (βραβευμένη ως ανέκδοτο έργο από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης & Πολιτισμού Κερατσινίου το έτος 2010).   

5. Διπλή ποιητική συλλογή: «Τριάντα σταγόνες τ’ ουρανού και η φλεγόμενη πόλη» (αυτοέκδοση), Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας, 2015.

6. Ταξίδι γνώσεων για παιδιά με θέμα την προϊστορία: «Τα Μυστικά της Θεόπετρας», Δυάς Εκδοτική, Πειραιάς, 2015 (βραβευμένο από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ» το έτος  2016 και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων της Ελλάδος το έτος 2017).   

 

 

Συμμετοχές του σε συλλογικά έργα:

 

1. «Ποίηση και Ζωγραφική», Υδρόγειος, Θεσσαλονίκη, 2009.

2. «Επιστολή Αγάπης» και «Διηγήματα -  Παιδική Λογοτεχνία - Ποιήματα», Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διοτίμα και Μούσες», Βόλος, 2011.

3. Ανθολογία Ποίησης – Διηγήματος (Ζ΄ Τόμος: Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες  με αφιέρωμα στη Θεσσαλία), Πολιτιστική Συνεργασία, Αθήνα, 2011.

4. Έκδοση της Αμφικτυονίας Ελληνισμού για τον Γ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο», Θεσσαλονίκη, 2012.

5. Ανθολογία: «Αλμανάκ, Βραβείων Ανθός 2011, Σειρά: Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί», εκδόσεις Ίανθος, Σαλαμίνα, 2012.

6. Λεύκωμα: «Όταν η Ποίηση συναντά… τη ζωγραφική», έκδοση του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου, Βόλος, 2012.  

7. Ψηφιακό βιβλίο (e-book) με θέμα: «Το ταξίδι ενός χαρτονομίσματος», Εκδόσεις  Σαΐτα, 2013.   

8. Συλλογικό έργο: «Βιογραφικό Λεξικό Ελλήνων Συγγραφέων», εκδόσεις Ωρίωνας, Θεσσαλονίκη, 2013.

9. Δοκιμιακή μελέτη και Ανθολογία της Παναγιώτας Χριστοπούλου-Ζαλώνη: «Ο Ελληνικός Στίχος» (και η εξέλιξη του από τον 10ο αιώνα μέχρι σήμερα), εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα, 2014.

10. «Ανθολόγιο Ποιήσεως», εκδόσεις Όστρια, Αθήνα, 2015.  

11. Άλμπουμ της Ομαδικής Διεθνούς Έκθεσης Τεχνών (Cosmos-ΓΗ-ΟΥΡΑΝΟΙ), Θεσσαλονίκη, 2015.

12. «Κυπριακή Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2015», (Ετήσια Λογοτεχνική Έκδοση) του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος, Θεσσαλονίκη, 2015.

13. «Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών, Α΄ Τόμος», έκδοση της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, Θεσσαλονίκη, 2015.

14. Ανθολόγιο ποίησης (Ημερολόγιο 2016) «Αχ! Έρωτα…» των εκδόσεων Βεργίνα, Αθήνα, 2015.

15. Ανθολόγιο ποίησης (Ημερολόγιο 2017) «Αχ! Έρωτα…» των εκδόσεων Βεργίνα, Αθήνα, 2016.

16. «Κυπριακή Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2016», (Ετήσια Λογοτεχνική Έκδοση) του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος, Αθήνα, 2016.

17. Ανθολογία διηγημάτων του εργαστηρίου γραφής στο Βόλο «Γραφής Ταξίδια…» των εκδόσεων Βάρφη, Θεσσαλονίκη, 2017.

18. Ανθολόγιο ποίησης (Ημερολόγιο 2018) «Αχ! Έρωτα…» των εκδόσεων Βεργίνα, Αθήνα, 2017.

19. «Περί Ποίησης: 89 ποιητές μιλούν για την Ποίηση», διαδικτυακή ανθολογία στο: https://dimitriosgogas.blogspot.com/2017/10/89.html?m=1&fbclid=IwAR2FJZGeyZ3GZTMrNNy02UECwhDJkt4SFLLrL0LHhMYItH0nnRFuyk7dPPg, 2018.

20. «Λογοτεχνική Χρονιά 2018», έκδοση της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.), Αθήνα, 2018.

21. Ανθολογία διηγημάτων του εργαστηρίου γραφής στο Βόλο «Ιστορίες Γραφής», εκδόσεις Γράφημα, Θεσσαλονίκη, 2018.

22. Ανθολόγιο ποίησης (Ημερολόγιο 2019) «Αχ! Έρωτα…» των εκδόσεων Βεργίνα, Αθήνα, 2018.

23. «Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών, Β΄ Τόμος», έκδοση της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, Θεσσαλονίκη, 2019.

24. Έκδοση της Αμφικτυονίας Ελληνισμού για τον Η΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Ο κόσμος μας στη θεωρία του χρόνου», Θεσσαλονίκη, 2019.

25. Έκδοση του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), «Ανθολογία Μαγνησιωτών Συγγραφέων», Βόλος, 2019.

26. «Εγκυκλοπαίδεια των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Τόμος Α΄», ηλεκτρονική έκδοση του Λογοτεχνικού Περιοδικού της Κεφαλονιάς «Κέφαλος».

27. «Ημερολόγιο γραφής», εκδόσεις Γράφημα, Θεσσαλονίκη, 2020.

 

 

Κατάλογος Κριτικών:

 

Στην πλειονότητά τους, οι ακόλουθες κριτικές συγγράφηκαν από το έτος 2009 έως και το έτος 2019 και δημοσιεύτηκαν στο blog «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ», σε άλλες ιστοσελίδες και σε έντυπες εφημερίδες, ενώ μερικές έλαβαν την μορφή ομιλιών σε παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες αποτέλεσαν προλόγους βιβλίων τα οποία εκδόθηκαν.

 

1. Ποιητική Συλλογή «Λόγια Καρδιάς» (Στην Αιώνια Μάνα) της Ρένας Τζωράκη-Μανουκάκη.

2. Συλλογή Διηγημάτων «Τα Φτερά της Πεταλούδας» της Μαρίας Αρφέ.

3. Συλλογή Διηγημάτων «Παράδρομος στο Χρόνο» του Κώστα Θερμογιάννη.

4. Ποιητική Συλλογή «Δρόμοι με ματωμένα γόνατα» του Νίκου Κυριακίδη.

5. Εικονογραφημένο Παραμύθι «Τίμια Δώρα» του Διονύση Λεϊμονή.

6. Ποιητικό βιβλίο «Τα Ρόδα του Χρόνου» της Μαρίας Κολοβού-Ρουμελιώτη.

7. Ποιητική Συλλογή «Ποτάμι Κόκκινο» (Χαϊκού με Τίτλο) του Χάρη Μελιτά.

8. Ποιητική Συλλογή «Τρελή Τυφλόμυγα» της Δήμητρας Καραφύλλη.

9. Ποιητική Συλλογή «Γρήγορα στις Οθόνες σας» (34 ποιητικές προειδοποιητικές βολές) της Δήμητρας Καραφύλλη.

10. Ποιητική Συλλογή «Δύο Συρτάρια» του Θάνου Κ. Αθανασόπουλου.

11. Εικονογραφημένη ιστορία για  παιδιά «Μπορώ και χωρίς αυτά...» της Έλενας Νταβλαμάνου.

12. Ποιητική Ανθολογία «Μολοτροτάρω» (Ταξιδεύω διά θαλάσσης) του Κωνσταντίνου Παρδάλη.

13. Ποιητική Συλλογή «Φυλαχτό» της Κατερίνας Δ. Βεργετάκη.

14. Αστυνομικές Ιστορίες (10+1), «Ο Τόπος πρόδωσε τον ένοχο».

15. Ποιητική Συλλογή «Άρωμα Σκουριάς» (Χαϊκού με Τίτλο) του Χάρη Μελιτά.

16. Ποιητική Συλλογή (Ποιήματα & Χαϊκού) της Δήμητρας Καραφύλλη.

17. Παιδικό Μυθιστόρημα «Το Κορίτσι του Πέτρου» της Αργυρώς Μουντάκη.

18. Ποιητική Συλλογή «Αρχιτεκτονικές Στίχου, Ασκήσεις σε Ποιητικές Φόρμες» της Νίκης Βλάχου.

19. Ποιητικό Βιβλίο «Μύθοι και Ήθη» του Άθω Χατζηματθαίου.

20. Ποιητικό Βιβλίο «Χωρίς Μοντάζ, 127 Χαϊκού» του Άθω Χατζηματθαίου.

21. Συλλογή Διηγημάτων «Το Κάπα του Κόνδορος» του Χάρη Μελιτά.

22. Ποιητική Συλλογή «Το Κορμί της Λύπης» της Νίκης Ταγκάλου.

23. Παιδικό Μυθιστόρημα «Μικροί στον Αγώνα» της Ελένης Μυλωνά-Χατζημιχαήλ.

24. Παιδικό Μυθιστόρημα «Το Δέκατο Έβδομο Κιβώτιο» του Διονύση Λεϊμονή. 

25. Εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά «Είναι κάτι που μένει» του Βασίλη Κουτσιαρή.

26. Εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά «Άκου να δεις» της Μάρως Αισώπου.

27. Ποιητική Συλλογή «Ελεύθερη Πτώση» του Χάρη Μελιτά.

28. Εικονογραφημένο Παραμύθι «Η Φούσκα με τα Ψέματα» της Φωτεινής Βασιλείου.

29. Εικονογραφημένο Παραμύθι «Μάγισσες Γόμες» του Βασίλη Κουτσιαρή.

30. Παιδικό Βιβλίο «Παραμύθι με ωραίο τέλος» της Γιώτας Κούγιαλη.

31. Παιδικό Βιβλίο «Ο Αόρατος Πύργος» της Γιώτας Κούγιαλη.

32. Συλλογή Άρθρων και Διηγημάτων «Ο Έρωτας δε θέλει τίτλο» της Ιωάννας Γκανέτσα.

33. Κριτική για το συνολικό ποιητικό έργο του Θεόδωρου Σαντά.

34. Ποιητική Συλλογή «Κύρους Κατάβαση» του Νίκου Μπατσικανή.

35. Ποιητική Συλλογή «Χρώμα Αύριο» της Μαρίας Σκουρολιάκου.

36. Εικονογραφημένο Παραμύθι «Η Αποθήκη» του Βασίλη Κουτσιαρή.

37. Δοκιμιακή Μελέτη και Ανθολογία «Ο Ελληνικός Στίχος και η εξέλιξή του από τον 10ο αιώνα μέχρι σήμερα» της Παναγιώτας Χριστοπούλου-Ζαλώνη.

38. Ποιητική Συλλογή «Όρνια-Λάμιες» του Δρ. Γεωργίου-Καρόλου Μ. Τσιλεδάκη.

39. Ποιητική Συλλογή «Αντοχή των Υλικών» του Θόδωρου Καλαμπούκα.

40. Ποιητική Συλλογή «Ελαττωματικό Χώμα» της Μαρίας Τζίκα.

41. Ποιητική Συλλογή-Άλμπουμ «Μυχιοθήκη» της Νίκης Βλάχου.

42. Συλλογή Μικροδιηγημάτων «Φόβος Κανένας» του Γιάννη Φαρσάρη.

43. Εικονογραφημένο Παραμύθι «Το Φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα» της Φωτεινής Βασιλείου.

44. Βιβλίο Επιστολών «30 ημέρες» της Νίκης Ταγκάλου.

45. Ποιητική Συλλογή «Τα μπλουζ είναι κόκκινα» του Δημήτρη Δημητριάδη.

46. Ποιητική Συλλογή «Απέναντι» του Δημήτρη Δημητριάδη.

47. Ποιητική Συλλογή «Café Republic» του Δημήτρη Δημητριάδη. 

48. Ποιητική Συλλογή «Μονόλογος Γυναίκας» της Μίκας Μαυρογιάννη.

49. Ποιητικό Βιβλίο «Έστω μια ζωή» της Μαρίας Πασχαλίδου.

50. Μελέτες «Κοινωνίας Δρώμενα στον Παπαδιαμάντη, Ζητήματα Κοινωνικού και Εκπαιδευτικού Προβληματισμού» της Σοφίας Κανταράκη.

51. Ποιητική Συλλογή «Όσα ξέρω για τους ανθρώπους» της Χρύσας Ι. Μαρδάκη.

52. Ποιητική Συλλογή «Πού πάει το λευκό όταν το χιόνι λιώνει;» της Καλλιόπης Κ. Πασσιά.

53. Ποιητική Συλλογή «Κέρινος Θίασος» της Ζωής Μακρονάσιου.

54. Ερωτικό Ψυχογράφημα «Το άνθος της Ζωής» της Ιωάννας Γκανέτσα.

55. Κείμενα Έγκλειστων Εκπαιδευομένων «Μια αλφαβήτα δρόμος».

56. Αισθηματικό Μυθιστόρημα «ΖΩΗ...η ζωή μου!!!» της Μαρίας Μητσιούλη.

57. Μυθιστόρημα «Η Κερένια Κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.

58. Ποιητική Συλλογή «Ποιητικά» του Κώστα Βάρναλη.

59. Ποιητική Συλλογή «Ταξιδευτές Ονείρου» της Άννας Ζαράρη.

60. Τριλογία Χαϊκού (Πατέ Στρουθοκαμήλου-Γλώσσα Λανθάνουσα-Μαύρη Σοκολάτα) του Χάρη Μελιτά.

61. Ποιητική Συλλογή (32 ποιητικά γιατί) «Στο βάθος κήπος» της Δήμητρας Καραφύλλη.

62. Ποιητική Συλλογή «Τα αινίγματα της Σίβυλλας» της Αναστασίας Καλλία.

63. Δύο Ποιητικά Βιβλία «Από την ψυχή μου στη Κύπρο» της Ευαγγελίας-Αγγελικής Πεχλιβανίδου.

64. Ποιητική Συλλογή «Καθημερινές Σκέψεις» του Γιάννη Διογένη.

65. Ποιητική Συλλογή «Σημείο Αναφοράς» του Γιάννη Διογένη.

66. Ποιητική Συλλογή «Μπορώ να ημερέψω τη θάλασσα» του Γιάννη Διογένη.

67. Ποιητική Συλλογή «Παράσταση Ήττας» του Χάρη Μελιτά.

68. Ποιητικό βιβλίο «Χθες-σήμερα-αύριο» της Μαρούλλας Πανάγου.

69. Δέκα Ποιήματα του Δημήτρη Κοκαβέση.

70. Συλλογή Διηγημάτων «Άσε τη ζωή ν’ αποφασίσει» του Άθω Χατζηματθαίου.

71. Ποιητική Συλλογή «Διάτρητη από άστρα» της Νίκης Βλάχου.

72. Ποιητική Συλλογή «Συμπαντικές Καταδύσεις» της Μαρίας Γ. Τζανάκου. 

73. Ποιητική Συλλογή «Πεποιθησιογόνα» της Μαρίας Γ. Τζανάκου.

74. Ποιητική Συλλογή «Διερμηνείς» της Χρύσας Μαστοροδήμου.

75. Ποιητική Συλλογή «Απ’ της ψυχής τ’ απόσταγμα» της Λίτσας Μοσκιού.

76. Συλλογή Διηγημάτων «Ακρυλικό Τοπίο» της Εύας Λόλιου.

77. Ποιητική Συλλογή «Πύρρειος Νίκη» της Νότας Μαντά.

78. Ποιητικό Βιβλίο «Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα» του Στάθη Λιώτη.

 

 

 

07/07/2024

 

Λάσκαρης Π. Ζαράρης


E-mail:  laskarisz@yahoo.gr

 

Ιστοσελίδα:  http://parathyrostaoneira.blogspot.com/

 

Facebook:  http://www.facebook.com/laskarisz

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου